Ttela

Doldis kvartsfina­lskytt för Växjö: ”Chockad”

- OLA KARLMAN TT

Brynäs höll de flesta av Växjös namnkunnig­a målskyttar i strama tyglar men glömde bort en doldis. – Jag blev lite chockad , säger Växjös back Oliver Bohm efter seger med 4–1 i den första kvartsfina­len.

Brynäs, som så sent som i fjol spelade sin 16:e Sm-final, löste sin kvartsfina­lbiljett i sista stund medan seriesegra­nde Växjö länge varit klara och kunnat ladda.

Och det tycktes ha gjort Växjö, som vanligt med Viktor Fasth, fostrad i Vänersborg­s HC, mellan stolparna, gott att vila och se Brynäs svettas mot Luleå. Den inledande perioden dominerade­s av Växjö och Eric Martinsson­s 1–0-mål kom logiskt.

– Det är både fördel och nackdel. De har inte behövt tänka medan vi byggt på oss mer nerver och känslor, säger Växjös tränare Sam Hallam.

MATCHEN BETYDDE OCKSÅ att SHL:S bästa lag i powerplay (Växjö) ställdes mot ligans starkaste lag i boxplay (Brynäs). Första gången hemmalaget fick tillfälle att spela powerplay stod Brynäs emot men sedan tog Växjö andra chansen. Laget flyttade puck närmast enligt instruktio­nsboken och Robert Rosén var siste spelare på pucken.

– Varje powerplay och boxplaysit­uation är en nyckel i matchen, säger Sam Hallam.

Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist hittade dock en snabb livlina tillbaka in i matchen när han från nära håll reducerade till 1–2, ett resultat som stod sig till andra paus.

SPÄNNINGEN DRÖJDE SIG kvar en bit in i den tredje perioden. Då klev Oliver Bohm, backen som i grundserie­n gjort två mål på bortaplan, fram och överraskad­e sin hemmapubli­k.

– Mitt första mål i den här hallen. Jag blev lite chockad och Noah Welch blev väl inte så glad när jag skyfflade undan honom i mitt försök att göra en fotbollsmå­lgest, det såg lite roligt ut. Men han sa att det var okej, säger Oliver Bohm och skrattar.

Efter Bohms överraskan­de mål hade inte Brynäs fler motmedel den här eftermidda­gen. Laget tog ut målvakten David Rautio i ett försök att närma sig men det resulterad­e bara i att Tuomas Kiiskinen fastställd­e slutresult­atet till 4–1.

– Det var skönt att få en match igen och skönt att vi kunde vinna. Bredden i laget är vår största styrka, säger Oliver Bohm.

Brynäs får sikta in sig på att kontra tillbaka i nästa match hemma i Gävle.