Ttela

Haags avslut väcker tankar även hos Kalla

- ANDERS HANSSON TT

Anna Haags besked att sluta karriären har skakat om Charlotte Kalla, som börjat tänka på sin karriär. Det berättade hon efter säsongsavs­lutningen i Falun, som både innebar en sjunde plats i minitouren och i världscupe­n totalt:

Anna Haag och Charlotte Kalla har haft parallella karriärer. Tillsamman­s växte de in i landslaget och tillsamman­s fick de framgångar. Nu slutar Anna Haag. – Det var oväntat när Anna berättade att detta skulle bli hennes sista lopp. Anna har betytt mycket för mig. Minns känslan när vi överraskar varandra gång på gång under året 2007 och 2008. Utan Annas support hade jag aldrig vunnit Tour de Ski, säger Charlotte Kalla.

När Charlotte får frågan hur Anna Haags beslut påverkar synen på hennes egen karriär, blir svaret:

– Det har aldrig varit snack. Ja, att vi är i slutet av karriären – definitivt, men Slutställn­ing: 1) Heidi Weng, Norge, 1 476 poäng. 2) Jessica Diggins, USA, 1 436. 3) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 1 414. 4) Krista Pärmäkoski, Finland, 1 220. 5) Marit Bjørgen, Norge, 1 070 ... 7) Charlotte Kalla, Sverige, 934. inte vad som händer sedan. om

ANNA HAAG BERÄTTAR samtalet med Kalla:

– När jag ringde Charlotte och berättade att Falun skulle bli min sista helg, var det ett av de jobbigaste samtalen. Ingen av oss trodde jag skulle avsluta först. Hon har också sagt tankarna att detta inte är för evigt.

Anna Haag har därför gett Charlotte Kalla ett tydligt råd.

– Även om jag nu väcker den här tanken hos Charlotte, måste hon njuta av de kommande åren. En karriär är inte för evigt.

Om en vecka börjar Charlotte Kalla utvärderin­gen av den gångna säsongen, som varit hennes mest lyckosamma någonsin. Men minitouren i Falun, där hon tappat formen och kom sjua, gör Charlotte Kalla riktigt besviken.

– Jo, jag har haft en fantastisk säsong. Men det tar nog lite till innan jag kan se hela säsongen. Just nu är det loppen i dag och i helgen som är pockar på min uppmärksam­het. Det är både en känsla och resultat som jag inte alls i är nöjd med.

När tillåter du dig att bli nöjd med säsongen?

– Kanske när utvärderin­gen börjar på riktigt. Nu är det Sm-tävlingar som väntar. Efter det kommer jag att ha lite mer distans till det som skedde i Sydkorea och även den här världscups­säsongen.

Vad måste du tänka på inför den utvärderin­gen?

– Då är det viktigt att våga vara ärlig och tänka alla möjliga tankar.

 ?? Bild: SIMON HASTEGÅRD ?? OMSKAKAD. Beskedet från Anna Haag att hon avslutar karriären har fått även Charlotte Kalla att fundera.
Bild: SIMON HASTEGÅRD OMSKAKAD. Beskedet från Anna Haag att hon avslutar karriären har fått även Charlotte Kalla att fundera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden