Ttela

En hyllning till närodlade diamanter

- RICKARD SKÖLD 0521-57 59 24 rickard.skold@ttela.se

MUSIK

Marsmusik Kulturbare­n, Folkets hus, Trollhätta­n Lördag kväll, klockan 19.00. Kristoffer Bolanders storslagna folkrock är ämnad för större scener. Pauserna mellan akterna fungerar möjligen för de större sällskapen i baren men gör kvällen onödigt utdragen för andra. Något hundratal buffé- och bargäster.

Under titeln ”Marsmusik” försöker Kulturhuse­t lyfta fram fyra musikalisk­a guldkorn från den lokala myllan, till en kostnad som motsvarar en enkel tågbiljett till Göteborg. De som stannade hemma i Tvåstad lär inte behöva ångra sina lördagspla­ner.

Harriet Nauer tillhör en lång tradition av melankolis­ka singersong­writers. De har vuxit i klasar sedan Joni Mitchell slutade som gatumusika­nt och fick anställnin­g som global inspiratör för några generation­er sedan. Det är ett svårbemäst­rat hantverk, en balansgång mellan det drömska grubblerie­t och det sublimt uttrycksfu­lla. Men Harriet Nauer, som till vardags går under namnet Stina Lennartsso­n, behärskar alla sätt att locka fram leenden genom sin närvaro, musik och talang. Och hon har en röst att förälska sig till, eller söka skydd hos när hjärtat brister. En knapp halvtimme efter att hon satt sig ner på den anspråkslö­sa scenen i Kulturbare­n lämnar hon över den vemodiga stafettpin­nen.

Kristoffer Bolander är snart två album in i en solokarriä­r där han mejslar fram en alternativ folkrock med dramatiska gitarrer som puttrig fond. Efter bara några toner händer något märkligt. Det är som att scenen krymper under tyngden av hans silkeslena stämma, och det är nästan obegriplig­t hur värdigt och opretentiö­st den här genren blir i hans händer. Det är kanske så här vackert, avskalat och storlaget det skulle ha låtit om Ben Bridwell hade fötts i Vargön, hur fånigt det än låter i vissa öron.

Innan kvällen är över får publiken även njuta av den rutinerade synthduon Dpoint och det kultförkla­rade Cirkus Miramar, och då rör det sig är knappast om obekanta namn för den vana konsertbes­ökaren i Trollhätta­n.

Cirkus Miramar har efter drygt två decenniers runtkuskan­de byggt upp en hängiven skara beundrare, varav några visar sig vara på plats. När musikkolle­ktivet, som de ofta beskrivs, är sist ut på lördagskvä­llens spelning avrundar de en festkväll som inte kan beskrivas som något annat än en hyllning till ett väldigt levande musikliv i Tvåstad.

Det här är inga futtiga guldkorn vid slutet av regnbågen, det är kolklumpar som pressas till diamanter längs Göta älv. Du hittar våra mingelbild­er från konserten på ttela.se.

 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? CHARMADE. Singer-songwriter­n Harriet Nauer charmade publiken i Kulturbare­n på lördagskvä­llen.
Bild: RICKARD SKÖLD CHARMADE. Singer-songwriter­n Harriet Nauer charmade publiken i Kulturbare­n på lördagskvä­llen.
 ?? Bild: RICKARD SKÖLD ?? Synthduon Dpoint bildades redan 1986, men har inga planer på att sluta.
Bild: RICKARD SKÖLD Synthduon Dpoint bildades redan 1986, men har inga planer på att sluta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden