Ttela

Elever testade bad i isvak

Under måndagen fick sjätteklas­sare från Granåsskol­an och Rånnums skola i Vargön testa på att bada i en isvak. En övning som krävde både kontroller­ade nerver och mod.

- MATILDA SÄDÅS 0520-42 26 00 matilda.sadas@ttela.se

Från dammen vid Fyrkanten i Vargön hörs ett skrik på hjälp. En elev kravlar sig upp ur en isvak, medan klasskamra­ter och lärare intressera­t följer hans rörelser.

– HÖRDE NI på ropet? Det var bäst i dag, säger Granåsskol­ans idrottslär­are Lars Sandgren och hjälper eleven Jonathan Blomqvist av med säkerhetss­nöret när kommit upp ur vattnet.

Eleverna i årskurs 6 på Granåsskol­an har samlats vid dammen för att prova på att bada i en isvak. Övningen består i att hoppa i vaken, ropa på hjälp, simma till kanten och med hjälp av två isdubbar ta sig upp på isen.

Instruktio­nerna kan tyckas enkla, men i det kalla vattnet är det lätt att tappa fokus.

– JAG GLÖMDE nästan av att ropa på hjälp och så hittade jag först inte den ena isdubben. Det kändes som att det tog jättelång tid innan jag kom upp, säger Evelina Kristianss­on.

Idrottslär­aren Lars Sandgren har genomfört övningen för Granåsskol­ans sjätteklas­sare i 15 års tid. I år gavs också eleverna på Rånnums skola chansen.

– Vi har kunskapskr­av som säger att eleverna ska kunna hantera en nödsituati­on vid vatten under olika årstider. Vi har mycket vatten och isar i Vänersborg. Vi lär därför ut isvett, båtvett och badvett, säger han.

LARS SANDGREN TYCKER att de flesta eleverna klarar av att genomföra övningen vid isvaken på ett bra sätt.

– Det är inte så lätt att kontroller­a sig själv i 2-4 gradigt vatten. Vinsten med den här övningen är att testa på hur det känns. Känslan är någonting som eleverna aldrig glömmer, säger han.

VIGGO KARLSSON HADE först inte tänkt genomföra den frivilliga övningen, men ångrade sig när han såg sina klasskamra­ter.

– Jag ändrade mig eftersom det såg roligt ut, men nu är det inte så roligt längre, huttrar han fram efter badet.

Också läraren Pelle Brattvall valde att göra övningen.

– Jag är lite nervös, men det känns som en nyttig erfarenhet, sa han innan sitt dopp.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LIVSVIKTIG­T TEST. Under måndagen fick elever i årskurs 6 från Rånnums skola och Granåsskol­an testa på att bada i en isvak på dammen vid Fyrkanten i Vargön.
Bild: STEFAN BENNHAGE LIVSVIKTIG­T TEST. Under måndagen fick elever i årskurs 6 från Rånnums skola och Granåsskol­an testa på att bada i en isvak på dammen vid Fyrkanten i Vargön.
 ??  ?? FÖRBEREDEL­SER. Samuel Nilsson får hjälp av idrottslär­aren Lars Sandgren med att hänga isdubbarna på plats.
FÖRBEREDEL­SER. Samuel Nilsson får hjälp av idrottslär­aren Lars Sandgren med att hänga isdubbarna på plats.
 ??  ?? BLÖTT. Amy Mcintyre försöker ta sig upp ur isvaken, men kylan är påtaglig.
BLÖTT. Amy Mcintyre försöker ta sig upp ur isvaken, men kylan är påtaglig.
 ??  ?? KOM UPP. Evelina Kristianss­on lyckas kravla sig upp ur vaken med isdubbarna till sin hjälp.
KOM UPP. Evelina Kristianss­on lyckas kravla sig upp ur vaken med isdubbarna till sin hjälp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden