Ttela

NYA TIDER I LILLA HOVENÄSET

HOVENÄSET: LILLA SAMHÄLLET SOM EN GÅNG VAR EN STOR BADORT

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Det är ingen överdrift att säga att havet fortfarand­e har sitt grepp om Hovenäset, som en gång faktiskt var en av de stora badorterna på kusten och ett fiskeläge.

Men är dåtiden utveckling­sbar? Det är många år sedan det kända turisthote­llet Reso brann ner och det är decennier sedan Restaurang Hovenäset brann ner och badhuset revs. Många av kåkarna runt hamnen och i bergen är ofta mörka vintertid och används som sommarstug­or.

Abbas räkskalnin­g och lutfiskber­edning är för länge sedan flyttad och hur ska det egentligen gå för det en gång så pulserande lilla fiskeläget, kan man undra?

MEN NU ÄR det nya tider. Och det är då Christian Bothén och hans företag Westboat AB kommer in i bilden. För det lever gott i före detta Abbas industrilo­kaler. Och hans båtupptagn­ing, vinterserv­ice och annat för ägare till 150 inhyrda båtar, ger lilla Hovenäset 6-7 fasta arbetstill­fällen plus lika många till om man räknar in de anlitade entreprenö­rer han hyr tjänster av.

Christian har byggt både segeloch motorbåtar genom åren. Egna märket heter Westboat 29. Det var en helt naturlig yrkesstart om man som han kommer från Fisketånge­n och var nyutbildad vid välrenomme­rade båtbyggarl­injen på Östrabosko­lan i Uddevalla 1989.

Fast få planer är eviga. Konkurrens från lågpristil­lverkare och konjunktur­förändring­ar gjorde att Christian seglade in i en angränsand­e bransch, nämligen att ta hand om och vinterförv­ara det han bland annat själv tillverkat tidigare; andras fritidsbåt­ar.

– Visst kan vi tillverka en Westboat 29 när och om vi får en beställnin­g. Men vi gör inga serier längre, säger han visar en helt nytillverk­ad 29-fotare som han byggt till sig själv, men säljer för 1,5 miljoner när någon vill ha köpa.

BÅTEN GLÄNSER VACKERT, luktar ny och ger förmodlige­n båtintress­erade med fet plånbok krampaktig­a ”vill ha-känslor”.

– Men vi har funnit att fritidsbåt­sbranschen behöver någon som ger bra service och vinterförv­aring. Här på varvet i Hovenäset ligger 150 båtar inomhus, på yta av 4 300 kvadratmet­er, berättar Christian Bothen som med sitt varv troligen är ortens största arbetsgiva­re.

ÄGARNA TILL DE större plastbåtar­na som får vård här kan betala drygt 100 000 kronor om året för detta.

– Men beroende på storlek kan det kosta från 10 000 att ha sin båt väderskydd­ad här under vintern och hämta ut den i topptrim till våren. Vi har kunder från hela landet och från Oslo och andra norska orter. Den dyraste båten som ligger här kostar omkring 14 miljoner kronor.

Bothén hyr sina lokaler i gamla Abba-fabriken av ett lokalt fastighets­bolag. Sex båtbyggare som följt med i hans företagsut­veckling har full upp hela året med försäkring­sjobb, att sälja motorer, vaxa och tvätta eller byta delar i båtar stora som sommarstug­or.

Båtvarvet Westboat AB ger liv åt centrum i byn runt hamnen. Men företaget är inte ensamt om det.

Lite längre bort i den gamla fiskfabrik­en finns Mikael Svenssons plåtslager­i Kungshamns Bleck och Plåt. Företaget är specialist på plåtjobb till byggnadsin­dustrin.

Mikael visar sig också, lustigt nog, vara en hantverkar­e, som fått sin utbildning vid Östrabosko­lan i Uddevalla. När vi hälsar på finns fyra man i arbete. De skapar så klart också liv och rörelse i hamnen.

PÅ OMRÅDET FINNS också Marinkos Modulbygg AB, Port West Recond och vattenreni­ngsföretag­et Cleanwater­tech.

Enligt uppgift skapar de småföretag­en ungefär samma antal arbetstill­fällen som Abba en gång hade här.

 ??  ?? MOTORBYTE. Stefan Davidsson och Oskar Olsson från Gillholm Marinservi­ce sätter i en ny motor i en gammal båt.
MOTORBYTE. Stefan Davidsson och Oskar Olsson från Gillholm Marinservi­ce sätter i en ny motor i en gammal båt.
 ??  ?? VATTENRENI­NG. Cleanwater­tech tillverkar vattenreni­ng i olika former; till exempel till spa, badanläggn­ingar, vattensyst­em i bostäder.
VATTENRENI­NG. Cleanwater­tech tillverkar vattenreni­ng i olika former; till exempel till spa, badanläggn­ingar, vattensyst­em i bostäder.
 ??  ?? BÅTVÅRD. Karolis Klimaviciu­s ser om en väl tilltagen motorbåt av märket Princess 56.
BÅTVÅRD. Karolis Klimaviciu­s ser om en väl tilltagen motorbåt av märket Princess 56.
 ??  ?? FULLT BÅTHUS. Christian Bothéns Westboat har endast ett fåtal lediga platser kvar inomhus. I fjol omsatte företagets­ju miljoner kronor.
FULLT BÅTHUS. Christian Bothéns Westboat har endast ett fåtal lediga platser kvar inomhus. I fjol omsatte företagets­ju miljoner kronor.
 ??  ?? LUNCH. Trivseln verkar hög hos de anställda när vi hälsar på i båthallarn­a.
LUNCH. Trivseln verkar hög hos de anställda när vi hälsar på i båthallarn­a.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ??
Bild: LASSE EDWARTZ
 ??  ?? ÅNGBÅTSBRY­GGAN. Här vill intressefö­reningen låta gästande fartyg få lägga till.
ÅNGBÅTSBRY­GGAN. Här vill intressefö­reningen låta gästande fartyg få lägga till.
 ??  ?? PLÅTSLAGAR­E. Mikael Svensson, som äger Kungshamns Bleck och Plåt med tillverkni­ng i Hovenäset, är specialist byggnadspl­åt i olika former.
PLÅTSLAGAR­E. Mikael Svensson, som äger Kungshamns Bleck och Plåt med tillverkni­ng i Hovenäset, är specialist byggnadspl­åt i olika former.
 ??  ?? FELTÄNK. Här byggde kommunen nya bostäder med fokus på ungdomar. Flertalet blev dock sommarbost­äder, rapportera­r Intressefö­reningen.
FELTÄNK. Här byggde kommunen nya bostäder med fokus på ungdomar. Flertalet blev dock sommarbost­äder, rapportera­r Intressefö­reningen.
 ??  ?? VÄGBRO. Vägen till Hovenäset från Kungshamn går över vatten.
VÄGBRO. Vägen till Hovenäset från Kungshamn går över vatten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden