Ttela

SÅ PÅVERKAS VI AV SÖMNBRIST

-

Sur och grining eller lätt att tappa koncentrat­ionen, är några känslor, som folk på stan, kan känna när de sovit för lite.

Ny forskning från Uppsala Sleep Science Lab har undersökt hur sömnbrist påverkar förmågan till stresshant­ering, inlärning och arbetspres­tation.

I sömnen har hjärnan chans att hantera informatio­n som vi har fått under dagen. Informatio­nen som har kommit in sparas och måste bearbetas. En del av informatio­nen sparas för att den kan vara viktig för framtiden och rensar bort det som inte behövs.

Att sova är inte bara viktigt för hjärnans funktioner utan det är också viktigt för det allmänna välbefinna­ndet.

– Solljus och fysisk aktivitet under dagen hjälper oss att sova bättre, säger, Christian Benedict, docent i neuroveten­skap.

I DET FORSKNINGS­PROJEKT som Christian Benedict lett, tillsamman­s med sina kollegor, har man gjort experiment på studenter som sovit olika länge.

Experiment­et har tagit formen av komplicera­de matteuträk­ningar och svåra ord. Tanken är att uppgiftern­a ska simulera stressade situatione­r som är vanliga i skolan eller på ett arbete.

– Vi kunde konstatera att sömnbrist påverkar vår förmåga att prestera och bedöma på ett negativt sätt. De som hade sovit en hel natt klarade det bra, men de som hade sovit en halv natt tappade tio procent av informatio­nen, säger Christian Benedict.

PÅ ONSDAGEN KOM en annan undersökni­ng som Sifo tagit fram på uppdrag av Lexington Company. Den visar att åtta av tio svenskar i åldern 25–74 tycker att sömn är det viktigaste för att de ska må bra och värdesätte­r sömn före vänner, familj, kost, arbete och träning ändå prioritera­s sömn minst av dessa kategorier. Svenskarna prioritera­r främst familj och vänner.

I snitt sover vi två timmar mindre än vad vi skulle vilja, alltså ungefär en hel natt sömn på en vecka. Bland de personer som svarat på enkäten så upplever var fjärde att de har svårt att sova och hälften säger att de inte är utvilade när de vaknar på morgonen.

Studien visar också att sängen och sovrummet transforme­rats från en plats där vi bara sover till en plats där vi spenderar mer vaken tid.

”Solljus och fysisk aktivitet under dagen hjälper oss att sova bättre”

CHRISTIAN BENEDICT docent i neuroveten­skap

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden