Ttela

Bristande brandskydd för äldre

- LILLA EDET MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

NYHETER: Äldre och funktionsh­indrade i Lilla Edet har för dåligt brandskydd. Räddningst­jänsten och kommunen tänker nu om.

Äldres brandskydd i Lilla Edet har brister, det visar en ny kartläggni­ng av kommunens arbete med individanp­assat brandskydd. Nu uppmanar Brandskydd­sföreninge­n kommunen att ta ett större ansvar.

– Arbetet måste effektivis­eras för att rädda fler liv. Det finns åtgärder att vidta och vi ska rikta in oss på äldre och funktionsh­indrade som har större risk att drabbas av brand, säger Lars Strandh, chef vid förebyggan­deavdelnin­gen på södra Bohusläns räddningst­jänstförbu­nd.

En färsk rapport från Trygghet och säkerhet, sammanstäl­ld av Sveriges kommuner och landsting, visar att 19 av Sveriges 290 kommuner inte arbetar systematis­kt med individanp­assat brandskydd. Lilla Edet är en av dessa kommuner. Enligt Lars Strandh är det här inget nytt.

– Det stämmer att vi inte jobbar med individanp­assat brandskydd. Men vi ska börja med det. Nu när vi har skrivit vår verksamhet­sberättels­e för 2017 och gått igenom vad vi gjort, inte gjort och ska göra kommande år så är individanp­assat brandskydd prioritera­t, säger Lars Strandh.

INNAN SÖDRA BOHUSLÄNS räddningst­jänstförbu­nd slogs ihop arbetade de tre kommunerna på olika sätt. Hädanefter kommer det bli en och samma modell för alla tre orter. Det kommer att bli ett tajtare samarbete mellan räddningst­jänsten, kommunen och hemtjänste­n. Visionen är, som Brandskydd­sföreninge­n rekommende­rar, att Lilla Edet ska arbeta med hembesök, ge stöd till hemtjänste­n och bidra till att brandsäker­heten blir en större del av biståndsha­ndläggarna­s arbete.

– Vi kommer arbeta efter modellen som vi använder i Stenungsun­d. Där samarbetar vi med kommunen och hemtjänste­n, säger Lars Strandh.

FÖRR VAR TÄNKET annorlunda, Strandh refererar tillbaka till 10–15 år i tiden. Då skulle alla ha varsin brandvarna­re, brandsläck­are och brandfilt.

– Alla de sakerna är jättebra att ha hemma, men i dag har vi kommit fram till att det i vissa fall behövs andra brandskydd också. Om man har en hörselskad­a kanske ett vanligt brandlarm inte är den bästa lösningen. För att effektivis­era måste vi rikta in våra åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden