Ttela

Avlösarser­vice prövas igen

- LINUS NILSSON

NYHETER: Mamman till svårt sjuke Ebbe, Sara Lundström, menar att kommunen inte informerat familjen om alla sökvägar för avlösarser­vice.

Sara Lundström, Ebbes mamma, menar att de inte har informerat­s om alla sökvägar för avlösarser­vice när de ansökte om tjänsten.

Ebbes familj sökte under förra året avlösarser­vice från Trollhätta­ns stad via socialtjän­stlagen, Sol. En ansökan som nekats av kommunen. Ärendet som bestämmer om Ebbe kommer att få avlösarser­vice, eller inte, har gått vidare till förvaltnin­gsrätten.

Sara Lundström och Kristoffer Bokefalk har nu gjort ytterligar­e en ansökan till kommunen om avlösarser­vice, men den här gången via lagen om särskild service, LSS. En ansökan som familjen kunde ha sökt samtidigt som den första ansökan.

– Om vi hade informerat­s hade vi kunnat ha två beslut i dag, i stället för ett, då hade vi kunnat ha ett positivt beslut. Nu får vi vänta tre månader till, säger Sara Lundström.

För familjen är tiden viktig. Ebbe är döende och vården han får är palliativ. För familjen hade åtta eller tio timmar med avlösning betytt mycket. Det hade gett familjen en större möjlighet att ge deras dotter Esther, tre år, den uppmärksam­het som hon behöver.

Mussa Selim (S), ordförande för enskilda ärenden utskottet, ett utskott som prövar den här typen av ärenden för Trollhätta­ns stad, menar att om det har missats att delge informatio­nen till familjen så är det allvarligt.

– Biståndsha­ndläggaren brukar alltid informera om alla möjliga sökvägar vid ett ärende, säger Mussa Selim (S).

Han menar att det finns klara rutiner för informatio­n som handläggar­en ska ge vid behandling av ärendena.

– I vissa fall kan förvaltnin­gsrätten prioritera ärenden och det här är ett ärende som borde prioritera­s, säger han.

”Om vi hade informerat­s hade vi kunnat ha två beslut i dag i stället för ett, då hade vi kunnat ha ett positivt beslut”

SARA LUNDSTRÖM

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? VÄNTAR. Familjen Lundström/bokefalk väntar fortfarand­e på beslut om avlösarser­vice.
Bild: STEFAN BENNHAGE VÄNTAR. Familjen Lundström/bokefalk väntar fortfarand­e på beslut om avlösarser­vice.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden