Ttela

Plånboken ska inte skapa orättvisor

- MARGARETHA MOLIUS Distriktso­rdförande TF Älvsborg, före detta förbundsor­dförande Tandvårdsf­örbundet

REPLIK. I TTELA:S ledare 16/3 av Max Eliasson påpekas viktiga aspekter när det gäller utredninge­n om ”Jämlik tandhälsa”, som regeringen tillsatt.

Tandhälsan är oerhört viktig, det är sant. Problemet är den ojämlika uppdelning­en av sjuk och tandvård, där plånboken styr. Unga vuxna med få eller inga fyllningar kan i dag ingå i systemet med kvotgruppe­r och hålla sina kostnader på en rimlig nivå. Det stora och allvarliga problemet med dagens taxa är att de i befolkning­en, som från skolåldern utsattes för massor av amalgamfyl­lningar ofta i förebyggan­de syfte, inte får hjälp. Amalgam spräcker tänder genom korrosion.

DET STÄNDIGA LÄCKAGET av kvicksilve­r innebär att hälsan påverkas, då giftet ansamlas i njurar, hjärna och andra organ. Besluten i Minamata och i EU innebär att man erkänner både påverkan på miljö och människors hälsa. Beslutet omfattar att risker för gravida, foster, barn och exempelvis njursjuka skall minimeras genom förbudet.

Alltför många pensionäre­r och sjuka kan inte få fram de 60–80 000 kronor som en sanering ofta innebär, trots subvention.

GOTT SÅ ATT man nu inser faran, men de som har tänder med detta gift i uppvisar ett otal sjukdomsti­llstånd som kopplas till kvicksilvr­et. Det är inte billigt att bli av med fyllningar­na, trots att olika regeringar lagstiftat om förbättrin­gar. Alltför många pensionäre­r och sjuka, kan inte få fram de 60–80 000 kronor som en sanering ofta innebär, trots viss subvention. Om man däremot måste få en ny njure av de skador som EU:S experter anser kan uppstå, betalar patienten enbart högkostnad­sskyddet.

Detta rimmar illa med talet om vård på lika villkor och måste i grunden förändras. Tandvårdss­kadeförbun­det har i 40 år kämpat för att stoppa kvicksilvr­et i tandvården. Det har skett, men nu återstår att hjälpa de som skadats.

Vi kan bara hoppas att utredninge­n beaktar dessa aspekter och föreslår att orättvisor­na försvinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden