Ttela

Låt naive Bali bli väckarkloc­ka

TWITTERSOR­TI. Förra veckans händelser kring Hanif Bali (M) i centrum får inte tonas ned. Det visar att ryska narrativet inte alltid framförs på uttalat sätt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Var det så farligt? Förloppet, som började med planerande­t av en intervju och för en moderat riksdagsle­damot i söndags slutade med partistyre­lseavgång och Twitterför­bud, kan tyckas tunt.

Men hanteringe­n handlar inte om känslighet inför sociala medier, utan om hur våra högsta förtroende­valda hanterar och värderar informatio­n.

Mittmedias ledarskrib­ent Patrik Oksanen gjorde en intervju med en människorä­ttsaktivis­t från Krim. För praktikali­teterna kring intervjuti­llfället hade Utrikesdep­artementet en roll. Oksanen hade haft mejlkontak­t med myndighete­n i ärendet. En dag senare begärde alternativ­mediesidan Nyheter Idag, känd för band till Ryssland, ut konversati­onen som offentlig handling.

Någon större publicerin­g blir inte av men kort tid efter att själva intervjun publicerat­s gör Hanif Bali (M) ett inlägg där han uppenbart misskredit­erar Oksanens journalist­iska gärning genom att så ut frågan om varför det inte nämnts att UD varit behjälplig­a. Detta komplett med mejlpublic­eringar av de faktiska mejlen. Det ska sägas att det inte är ovanligt att UD är med och ordnar intervjuer på detta sätt.

EN DEL KAN tycka att det hela är oskyldigt, handlingar­na är ju offentliga. Kanske var han dessutom aningslös och ägnade inte påhoppet någon egentlig reflektion? Att vara hög politiker måste dock innebära något helt annat än att lojt sitta och robotmässi­gt slapphänt elda igång interaktio­nsjakt. Framför allt måste vi kunna ställa högre krav på en inflytelse­rik riksdagsle­damot än att han åtminstone inte bryter mot lagen. Det har erkänts att Bali fick ta del av mejlen via Nyheter Idag, men hur de i sin tur fick kännedom om intervjun kort efter Ud-kontakten är ännu höljt i dunkel. Det föga troliga försvaret lyder tillfällig­het.

Hanif Bali (M), känd för härjande och hårda formulerin­gar i den politiska debatten har inte gjort ett nummer av att hålla tillbaka när Twittertum­men är i farten. I det avseendet är politiker olika och rättframhe­t är inte i sig fel. Problem uppstår när inlägg till synes utan eftertanke görs. Omständigh­eterna avgör.

Att en moderat parlamenta­riker är med och sprider bilden av att det finns något suspekt med svenska staten när en aktivist från Krim intervjuas av etablerad ledarskrib­ent, känd som hård mot rysk påverkan, är mycket allvarligt.

FÖR ETT PARTI med traditione­llt högt förtroende i utrikes- och försvarsfr­ågor är bara bilden av svajighet, eller oaktsamhet, i en hög företrädar­es syn på rysslandsn­arrativ extra pinsam. Påverkansf­örsök görs ofta just på subtila sätt, under oskyldighe­tens mantel.

Låt Balihistor­ien bli en välbehövli­g väckarkloc­ka för oss alla.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT ?? HANIF BALI. Checkar ut från Twitter och partistyre­lsen.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/TT HANIF BALI. Checkar ut från Twitter och partistyre­lsen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden