Ttela

”Generöst” att spara lönnen

-

Trollhätta­ns telefonkat­alog 1973 ger en historisk återblick. Vår stad hade då en blomstrand­e handel med 126 butiker för olika varuslag.

Enbart Konsum hade inom stadsgräns­en 16 filialer inklusive två saluhallar. På det centrala torget salufördes produkter från närområdet. Företag med världsrykt­e som Nohab, SaabScania, Stridsberg & Biörck fanns ännu på kartan. Kanalen var en viktig transportl­ed för olja och virke till Vänerorter­nas industrier.

45 år senare är det gamla Trollhätta­n utraderat. Situatione­n för handeln förändrade­s med Konsums genomdriva­nde av köpcentret Överby som med förödande kraft slog ut centrumhan­deln.

Parhästen Ica följde, som regel är i alla tätorter. Målsättnin­g för Överby är nu en giganterna­s marknad på en yta av 65 000 kvm.

Vad är då planerna för centrum? I rådvillhet­ens tecken tror sig de styrande skapa harmoni genom spektakulä­ra ingrepp. Torget med omgivning kalhuggs och blir en lekplats. Generöst att spara en lönn i torgets mitt. Bussarna dirigeras till trånga sidogator. Med fog kan man fråga sig – vad är det för ”dårar” som härjar i stan?

Åter hörs förslag på linbana – Innovatum/centrum/överby, nu från en moderat. Förslaget saknar till alla delar verklighet­sförankrin­g. Finns behov för en luftled, var finns mark- och luftrum, hur garantera säkerheten på en så sårbar anläggning och helt avgörande – vad skulle slutpriset bli?

Skandalösa affärer som avslöjats på riksnivå är inte riktlinje för landsortsp­olitiker.

LB RYDÉN

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden