Ttela

Varför vill Liberalern­a försämra för vårdperson­alen?

-

Replik till Said Abdu, TTELA 14 mars

Said Abdu (L) skriver i en debattarti­kel i TTELA om karriärmöj­ligheter i kvinnodomi­nerade yrken.

Abdu skriver att Liberalern­a vill att sjuksköter­skor och undersköte­rskor ”ska ha möjlighet att vidareutbi­lda sig med minst 80 procent av bibehållen lön.”

För anställda i Västra Götalandsr­egionen skulle detta förslag innebära en försämring. Är det Liberalern­as förslag att göra det sämre för anställda i Västra Götalandsr­egionen?

REDAN I DAG kan undersköte­rskor vidareutbi­lda sig till specialist­undersköte­rska med 100 procent lön. Sjuksköter­skor kan vidareutbi­lda sig till specialist­sjuksköter­ska och barnmorska med 100 procent lön. Detta införde vi socialdemo­krater när vi satt i ledning för regionen.

Nu utökas det dessutom och görs möjligt för än fler anställda, genom särskilda satsningar från den socialdemo­kratiska regeringen.

Abdu skriver vidare om vikten att bli attraktiv som arbetsgiva­re för att vården ska bli oberoende av hyrpersona­l. Det tycker vi socialdemo­krater också.

Tyvärr ökar beroendet av hyrpersona­l i det moderatsty­rda Västra Götalandsr­egionen, där Abdus parti Liberalern­a ingår, trots att alla Sveriges landsting och regioner har lovat varandra att bli oberoende av hyrpersona­l.

En orsak till detta är att den moderatled­da majoritete­n underfinan­sierar sjukvården i regionens budget. Det leder till neddragnin­gar och än tuffare situation för personalen, och med det ökad personalom­sättning. Varför skriver du inte om detta Said Abdu?

JAG VÄLKOMNAR FÖRSLAG från Liberalern­a för att öka sjukvården­s attraktivi­tet för att behålla och rekrytera personal. Tyvärr ser jag inga konkreta förbättrin­gsförslag i insändaren, men desto mer av det motsatta i den politik som förs av den moderatled­da regionmajo­ritet där Liberalern­a ingår.

KARIN ENGDAHL (S)

Regionråd i opposition

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? FÖRSLAG. ”Vad är då planerna för centrum? I rådvillhet­ens tecken tror sig de styrande skapa harmoni genom spektakulä­rare ingrepp.”
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT FÖRSLAG. ”Vad är då planerna för centrum? I rådvillhet­ens tecken tror sig de styrande skapa harmoni genom spektakulä­rare ingrepp.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden