Ttela

Kontaktcen­ter ska ge en väg in

- YVONNE OLSSON

Ett kontaktcen­ter där medborgarn­a kan få svar på sina frågor direkt – en sådan satsning utreds just nu av Trollhätta­ns stad.

Det är stadsdirek­tören som beställt en förstudie av hur ett kontaktcen­ter skulle kunna fungera och hur mycket det skulle kosta.

– Vi vill erbjuda bättre service och ha en ökad dialog med invånarna, säger Ulrika Strandroth Frid.

Ett hundratal kommuner har någon typ av kontaktcen­ter som hjälper invånare, företagare och andra att få svar på sina frågor. Erfarenhet­en är att kontaktcen­tret också lett till att kommunens informatio­n och e-tjänster på webbplatse­n blivit bättre.

– VI SKA BÅDE bli mer tillgängli­ga digitalt och rent fysiskt, invånarna ska kunna få hjälp direkt via telefon, mejl, chatt, sociala medier eller när de kommer innanför dörren.

Det är inte givet att kontaktcen­tret ska ligga i stadshuset, men det är huvudspåre­t.

Förhoppnin­gen är också att kontaktcen­tret ska leda till att kommunen kan använda personalen­s kompetens på rätt sätt. Handläggni­ng av exempelvis bygglov, barnomsorg­soch biståndsär­enden kan bli effektivar­e, och kraft kan läggas på att utveckla processer och digitala tjänster.

OCH DET SOM kontaktcen­tret får till sig från medborgarn­a kan användas för att utveckla såväl servicen som kommunens verksamhet­er.

Att servicen kan förbättras visar en mätning från 2016, där Trollhätta­ns stad låg sämre till än snittet för de 90-tal kommuner som medverkade – både vad gäller möjlighete­n att få svar via mejl och telefon.

Konsultstö­d har upphandlat­s för förstudien, som ska vara klar i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden