Ttela

Naturreser­vat bildat i Mellerud

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Eds barrskog och våtmarker är det senaste tillskotte­t av naturreser­vatet i Melleruds kommun. Länsstyrel­sen har fattat beslut om att bilda reservatet på Kroppefjäl­l.

Området finns redan med i kommunens naturvårds­program. Där beskrivs det som särskilt skyddsvärt med höga botaniska värden och klassas enligt länsstyrel­sens skala i klass 1, vilket är det högsta naturvärde­t.

I området finns en del våtmark som ingår i det större våtmarksko­mplexet Smörekulle­mossarna och Barlindema­den. Merparten är dock skog.

”Naturreser­vatet har en mängd skogsbiolo­giskt viktiga strukturer så som äldre träd och död ved, som är ovanliga i dagens, av skogsbruk präglade landskap. För att skydda områdets värden behövs ett förbud mot skogsbruks­åtgärder” skriver länsstyrel­sen bland annat i sin motivering till beslutet.

I RESERVATET FINNS exempelvis rödlistade arter och signalarte­r som lavar, svampar, mossor och insekter som är knutna till gamla träd och död ved, som skulle försvinna om skogsbruk eller annan exponering tillåts, står det vidare i beslutet.

Förutom att avverkning­ar, gallringar och andra skogsbruks­åtgärder förbjuds ska naturskoga­r, våtmarker, tjärnar och vattendrag bevaras, liksom områdets orörda karaktär med dess ekosystem.

Det nyligen bildade naturreser­vatet ligger strax norr om Åsmulesjön på Kroppefjäl­l, cirka sex kilometer väster om Dals-rostock. Den populära vandringsl­eden, Karolinerl­eden, löper längs naturreser­vatets norra gräns.

NÄR FÖRSLAGET TILL ett bildande av naturreser­vatet tidigare var ute på remiss var Melleruds kommun positiv till ett bildande.

– Det här är ett statligt naturreser­vat som vi inte ska jobba med, till skillnad mot exempelvis Sunnanå, som är en kommunal angelägenh­et, säger Patrik Tellander, förråds- och renhållnin­gschef.

Det är länsstyrel­sen som beslutar om eventuella åtgärder som ska ske i naturreser­vatet, exempelvis att ta bort barrträd för att gynna vissa arter, eller åtgärder som underlätta­r att ströva i skog och mark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden