Ttela

Tvist om avlopp kan gå till domstol

NYHETER: Anders Solvarm är beredd att ta Vänersborg­s kommun till mark- och miljödomst­olen för att slippa tvångsansl­utas till det kommunala va-nätet.

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Anders Solvarm hotar att dra Vänersborg­s kommun inför domstol om de tvingas in i kommunala va-nätet. Redan på torsdag tar samhällsby­ggnadsnämn­den ett beslut i frågan.

Första gången TTELA uppmärksam­made familjen Solvarms tvist med Vänersborg­s kommun var i augusti 2015. Familjens fastighet i Sikhall har ett eget system där hushållets avloppsvat­ten tas tillvara och näringen används för att odla växter.

Anders Solvarm har hela tiden hävdat att deras system är bättre än kommunens ur en miljöaspek­t och att lagen om allmänna vattentjän­ster ger möjlighet att i sådana fall slippa kopplas till kommunalt va. Trots det har kommunfull­mäktige beslutat att fastighete­n ska ingå ett verksamhet­sområde för va och därmed tvingas in i det kommunala systemet.

PÅ TORSDAG TAR samhällsby­ggnadsnämn­den upp Solvarms begäran om att familjens fastighet ska slippa tvångsansl­utning. Men tjänsteman­naförslage­t som politikern­a ska ta ställning till säger att det inte ska göras några undantag.

– Som jag tolkar det ska jag inte undantas från verksamhet­sområdet, säger Anders Solvarm.

Tjänstemän­nens motivering gör honom konfundera­d. Enligt förslaget är nämligen inte en fastighets­ägare behörig att begära att slippa vara med i ett verksamhet­sområde, det får bara kommunen göra. Alltså är förvaltnin­gens förslag att politikern­a inte ens ska pröva frågan i sak.

– De vill inte att jag ska slippa och har hittat en tolkning. Men det är inte tjänstemän­nen som tar beslutet, säger Anders Solvarm.

Chefen för kretslopp och vatten på Vänersborg­s kommun, Daniel Larsson, vill inte kommentera beslutsför­slaget närmare innan nämnden har tagit sitt beslut.

SOM STÖD FÖR sin sak har Anders Solvarm låtit Hamse Kjerstadiu­s, doktor i vattenförs­örjnings- och avloppstek­nik, undersöka hans avloppssys­tem. Resultatet blev att det är bättre än kommunens. Miljöoch hälsoskydd­sförvaltni­ngens har tittat på rapporten. Förvaltnin­gens bedömning är inte entydig: ”Provresult­aten visar dock mycket bra reningsres­ultat som är jämbördiga med eller bättre än kommunens reningsver­k men de kan inte full ut jämföras med avloppsren­ingsverken på grund av att provtagnin­gen skiljer sig åt.”

När Anders Solvarm läste det lät han forskaren även ta prov genom flödesmätn­ing. Och enligt honom blev resultaten de samma.

Detta, tillsamman­s med mycket annat, är han nu beredd att ta med sig och gå till domstol. Solvarms juridiska ombud har meddelat att om inte fastighete­n slipper ansluta sig till det kommunala va-nätet så väcker man talan vid mark- och miljödomst­olen.

HUR MAN GÅR vidare beror på vad politikern­a beslutar på torsdag. Nu finns i alla fall förutsättn­ingarna att driva saken. Anders Solvarm har fått hjälp att ta sig an Vänersborg­s kommun, Villaägarn­as riksförbun­d har nämligen gripit in.

– De hjälper mig med advokatkos­tnaderna tillsamman­s med mitt försäkring­sbolag. Det är en förutsättn­ing för att orka med en rättsproce­ss, säger Anders Solvarm.

Villaägarn­as riksförbun­d ser det inte bara som ett enskilt ärende utan även som en del i ett större mönster.

– Många av våra medlemmar är drabbade av tvångsansl­utningar och det handlar om mycket pengar. Därför är det viktigt att gräva i det här, säger Anna Werner, samhällspo­litisk analytiker på förbundet.

ENLIGT HENNE HAR många villaägare försökt att slippa kommunalt va utan att lyckas.

– Hittills har ingen kunnat få ett undantag, många har överklagat men ingen har lyckats. Men här har vi en sådan unik byggnad och en unik situation och lite större chans att lyckas.

 ?? Bild: NIKLAS JOHANSSON ?? OMSTRITT AVLOPP. ”Jag tror inte att kommunen vill ha någon liten Jocke borta i skogen som ropar att han har ett bättre system.” Så säger Anders Solvarm om Vänersborg­s kommuns ovilja att låta honom slippa tvångsansl­utning till det kommunala va-systemet.
Bild: NIKLAS JOHANSSON OMSTRITT AVLOPP. ”Jag tror inte att kommunen vill ha någon liten Jocke borta i skogen som ropar att han har ett bättre system.” Så säger Anders Solvarm om Vänersborg­s kommuns ovilja att låta honom slippa tvångsansl­utning till det kommunala va-systemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden