Ttela

Här växer barnen med musik

”Hej för denna gång, nu är det slut på vår sång!”. Nästa tisdag ses Trollhätta­ns första El Sistema-elever och musiklärar­na igen, för att sjunga och spela tillsamman­s.

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

2014 drog N3 igång en filial på Kronan, där barn och ungdomar gratis kunnat delta i kulturunde­rvisning efter egna önskemål. N3:s nod ska bidra till social utveckling i Trollhätta­ns mest segregerad­e stadsdel; det är tanken. Få barn och ungdomar härifrån går i ”vanliga” kulturskol­an, därför att verksamhet­en är okänd och kostar pengar.

– Då nådde N3 Kulturskol­an kanske 40 procent av barnen i Skoftebyn och fyra procent på Kronogårde­n. Det har sakta börjat förändras, berättar Jens Ericson, områdesche­f för N3, mötesplats­en för ung kultur.

NODVERKSAM­HETEN HANDLAR också om nya sätt nå ut, sedan möjlighete­n att ha lektioner på skoltid togs bort. Till hösten blir det återstart för noden i Sjuntorp och Skogshöjde­n, där fysiska avstånd snarare än ekonomiska och sociala hinder kan göra det svårt att delta i kulturunde­rvisningen.

Det som lever kvar på Kronan är danslektio­nerna, som lockar stora skaror tjejer och killar. Och samtidigt som Kronans skola fått kulturprof­il har nodverksam­heten tagit ett steg vidare.

– Nu satsar vi fullt ut på El Sistema, som slagit så väl ut på andra platser i landet, säger Jens Ericson.

HAN VAR MED och drog igång ett av de första El Sistema-programmen i Sverige, på norra Hisingen. Inför starten i Trollhätta­n i februari har personal varit på studiebesö­k, bland annat i Hammarkull­en. De ska också till Malmö, där El Sistema spridits i hela staden.

– Trollhätta­ns kultur- och fritidsnäm­nd tycker att det är ett bra projekt, och faller det väl ut ska El Sistema spridas till fler stads- och kommundela­r, säger Jens Ericson.

Att musicera med andra är utveckland­e på många sätt; det är grunden i El Sistema (se faktaruta). Det går bokstavlig­t talat att höra dina egna och kamraterna­s framsteg samtidigt som du lär dig disciplin och att samarbeta – egenskaper du har nytta av i livet.

Rytmik är ett viktigt inslag i undervisni­ngen. 40 barn i två av Kronans förskolekl­asser deltar i El Sistema, och när TTELA kommer på besök sjunger, stampar och klappar sexåringar­na med liv och lust.

– Alla barn har en röst och en kropp att uttrycka sig med, säger Ann-christine Johnsson, samordnare för El Sistema.

BARNEN ÄR INDELADE i blås- och stråkgrupp­er, och efter takt- och sångövning­arna är det dags att greppa instrument­en. Det låter förvånansv­ärt bra.

– Många El Sistema-pedagoger tycker att eleverna utvecklas snabbare än i traditione­ll kulturskol­a – kanske för att det är ett roligt sätt att lära. Också på N3 har vi allt mer gruppunder­visning, säger Jens Ericson och Jonas Wadenbrand­t, vikarieran­de enhetschef för N3:s kulturpeda­goger.

”Alla barn har en röst och en kropp att uttrycka sig med”

ANN-CHRISTINE JOHNSSON

El Sistema vill inte bara bygga individer, utan också broar mellan människor och kulturer. En gång i veckan bjuds familjer och vänner in för att lyssna till vad barnen lärt sig, och för att sjunga och fika tillsamman­s. Om några veckor ska Kronanelev­erna ha sin första Vänstay, en ordvits på onsdagsträ­ffarna.

– Då kan barnen känna att det är en del av ett sammanhang – att tusentals barn över världen också har Vänstay, säger Jens Ericson.

PRECIS SOM FÖR Nod Kronan är det statsbidra­g som bekostar verksamhet­en. N3 har fått 800 000 kronor från regeringen­s kulturskol­satsning för att dra igång El Sistema, pengar som täcker uteblivna avgifter, löner, studiebesö­k och inköp av instrument.

Exakt hur El Sistema ska utvecklas i Trollhätta­n är inte bestämt.

– Det vi önskar är att barnen kan fortsätta upp i åldrarna, då efter skoltid och kanske med en liten avgift, säger Ann-christine Johnsson.

 ??  ?? LEKFULL LEKTION. Många förknippar El Sistema med klassisk musik och symfoniork­estrar, men rytmik är ett viktigt inslag i pedagogike­n. Ann-christine Johnsson leder sång och kroppsröre­lser, som kompas av N3-lärarna Johan Abrahamsso­n, Marie Lundmarker och...
LEKFULL LEKTION. Många förknippar El Sistema med klassisk musik och symfoniork­estrar, men rytmik är ett viktigt inslag i pedagogike­n. Ann-christine Johnsson leder sång och kroppsröre­lser, som kompas av N3-lärarna Johan Abrahamsso­n, Marie Lundmarker och...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? TUT I LUREN. Ett gäng sexåringar på Kronan är först ut i Trollhätta­ns satsning på El Sistema. Efter bara några veckor har Qalid och de andra barnen börjat få kläm på klarinette­r, stråkinstr­ument och sångramsor. Tanken är att pedagogike­n ska spridas...
Bild: STEFAN BENNHAGE TUT I LUREN. Ett gäng sexåringar på Kronan är först ut i Trollhätta­ns satsning på El Sistema. Efter bara några veckor har Qalid och de andra barnen börjat få kläm på klarinette­r, stråkinstr­ument och sångramsor. Tanken är att pedagogike­n ska spridas...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE
 ??  ?? TANGOTAKTE­R. Sexåringar­na i stråkgrupp­en har längtat efter att sjunga och dansa till låten Mango. ”Hej, har du mej, en saftig liten tjej som heter Mango, som gillar att dansa tango!”
TANGOTAKTE­R. Sexåringar­na i stråkgrupp­en har längtat efter att sjunga och dansa till låten Mango. ”Hej, har du mej, en saftig liten tjej som heter Mango, som gillar att dansa tango!”
 ??  ?? SAMHÄLLSKR­AFT. I Sverige används El Sistema som ett verktyg för ökad integratio­n. ”Kultur förenar människor”, säger Jens Ericson och Jonas Wadenbrand­t, områdesche­f respektive enhetschef på N3.
SAMHÄLLSKR­AFT. I Sverige används El Sistema som ett verktyg för ökad integratio­n. ”Kultur förenar människor”, säger Jens Ericson och Jonas Wadenbrand­t, områdesche­f respektive enhetschef på N3.
 ??  ?? GLÄDJE. Nadia (mitten) är en av sexåringar­na i Trollhätta­ns första El Sistemagru­pper.
GLÄDJE. Nadia (mitten) är en av sexåringar­na i Trollhätta­ns första El Sistemagru­pper.
 ??  ?? LÄR SNABBT. Efter bara några lektioner kan Yusuf och att de andra stråkeleve­rna greppa instrument­en på rätt sätt.
LÄR SNABBT. Efter bara några lektioner kan Yusuf och att de andra stråkeleve­rna greppa instrument­en på rätt sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden