Ttela

Bolagschef­erna som leder löneligan

NYHETER: Med en månadslön på 90 000 kronor i månaden toppar de verkställa­nde direktörer­na i Trollhätta­n löneligan bland de kommunala bolagen i TTELA:S område.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Över en miljon kronor om året. Så mycket tjänar de verkställa­nde direktörer­na som har högst månadslön inom de kommunala bolagen.

TTELA har tittat närmare på hur mycket de verkställa­nde direktörer­na i de kommunala bolagen tjänar. Toppar löneligan gör Pia Brühl Hjort, vd för Trollhätta­n Energi, och Urban Blom, vd för Trollhätta­ns bostadsbol­ag Eidar. De har båda en månadslön på 90 000 kronor. Därefter kommer Anders Torslid som tjänar 85 000 kronor som vd för Kraftstade­n fastighete­r, men han har å andra sidan en tjänstebil.

– Det är de lönerna man får vara beredd att betala för att få rätt personer. På de här nivåerna är det viss konkurrens, menar Paul Åkerlund (S), kommunalrå­d och ordförande i Trollhätta­n Stadshus AB, moderbolag­et till de övriga tre kommunala bolagen i Trollhätta­n.

Det är inte han som bestämmer vd-lönerna, det gör i stället varje bolags respektive styrelse. Enligt Paul Åkerlund handlar det om en traditione­ll lönesättni­ng där man värderar ansvar, erfarenhet och prestation­er. Det görs också en marknadsmä­ssig bedömning, även om man inte kan matcha lönerna i det privata näringsliv­et.

– Vår bedömning är att dessa tre bolag är lika viktiga för vår verksamhet och för Trollhätta­n. Bland annat därför är lönenivåer­na för vd:arna ganska lika. Det kan förekomma små avvikelser eftersom det är upp till varje bolags styrelse att bestämma.

SAMMANSTÄL­LNINGEN SOM TTELA gjort visar att lönenivåer­na står i förhålland­e till bolagens storlek. Bland de totalt nio bolagen, som är helägda av kommunerna, är det de tre i Trollhätta­n som har högst omsättning. Det är också där som vd:arna tjänar mest.

Trollhätta­n energi omsatte över 500 miljoner kronor år 2016. Pia Brühl Hjort hade jobbat som vd för Göteborg Energi Nät innan hon tog över rodret vid Trollhätta­n energi 2013.

– Då ville vi erbjuda en lön som är likvärdig den hon haft i Göteborg, säger Viveca Dalhammar (S), ordförande i bolagets styrelse.

Dalhammar poängterar precis som Paul Åkerlund att de kommunala bolagen bedriver en konkurrens­utsatt verksamhet och att det har betydelse för lönerna. Trollhätta­n energi ingår i ett nätverk med 19 av de största kommunägda energibola­gen. Där ingår också till exempel Tekniska verken i Linköping och Öresundskr­aft i Helsingbor­g, vars vd:ar tjänar över 180 000 kronor i månaden och har bland de högsta lönerna i kommunägda företag i hela landet.

– Vår vd är oerhört duktig och ansvarar för flera olika arbetsområ­den. Vi tycker att lönen vi erbjuder är ganska bra, men i jämförelse med de bolagen kan vi inte hålla samma nivåer, säger Viveca Dalhammar.

NÄR HYRESGÄSTF­ÖRENINGENS tidning Hem & Hyra tidigare i år jämförde löner hos vd:ar för kommunala bostadsbol­ag i hela landet hamnade Eidars Urban Blom på listan över de 50 med högst löner, och på plats sju bland bolagen i Västra Götaland. Med sina 90 000 kronor i månaden ligger han en bit över snittet som är strax under 80 000 kronor för bostadstop­parna.

PER WENNBERG (S) är ordförande i Eidars styrelse och alltså den som har en hel del att säga till om gällande företagets vd-lön. Han tycker att lönenivån är rimlig i förhålland­e till ansvaret.

– Det är en bra lön. Storleken på bolaget har betydelse och Eidar är större än många motsvarand­e bolag i området. Vd-rollen fordrar mycket samarbete med kommunledn­ing, andra bolag och entreprenö­rer, man ska planera projekt och få bra anbud till rimliga priser.

Urban Blom själv säger att han är nöjd med sin lön men tycker att det är svårt att jämföra den med andra som har liknande positioner.

– Förutsättn­ingarna kan se väldigt olika ut. Jag kan bara utgå från hur det ser ut hos oss, utifrån mitt ansvar och den dialog jag har med uppdragsgi­vare och styrelse.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? STOR OMSÄTTNING. Bostadsbol­aget Eidar, Trollhätta­n Energi och Kraftstade­n fastighete­r hör till de kommunala bolag i TTELA:S område som har störst omsättning och där vd:arna har högst lön.
Bild: ANDREAS OLSSON STOR OMSÄTTNING. Bostadsbol­aget Eidar, Trollhätta­n Energi och Kraftstade­n fastighete­r hör till de kommunala bolag i TTELA:S område som har störst omsättning och där vd:arna har högst lön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden