Ttela

Överskott i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: 27,7 miljoner plus, det är Lilla Edet kommuns bokslut för 2017. Resultatet är det bästa som presentera­ts på många år vilket politikern­a gläds åt.

Efter flera år av negativa resultat har det ekonomiska läget förbättrat­s i Lilla Edet. Bokslutet för 2017 visar det bästa resultatet på många år, plus 27,7 miljoner kronor.

Till kommunstyr­elsens möte på onsdag presentera­s färska siffror gällande det ekonomiska läget i Lilla Edet.

Efter ett år med minimalt plusresult­at samt tre raka år med minus (2016 minus 14,9 miljoner) har kommunen kommit över tröskeln och redovisar ett rejält överskott för 2017 med 27,7 miljoner.

– Det här är väldigt bra siffror, äntligen kan vi visa upp ett positivt resultat för Lilla Edet. Jag tror att ekonomin är viktig för våra kommuninvå­nare, säger kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S) och fortsätter:

– Jag tror faktiskt att vi aldrig tidigare har haft ett så bra resultat, och det är vi givetvis glada för.

DE STÖRSTA FÖRKLARING­ARNA till vändningen är intäkter av engångskar­aktär på 11 miljoner kronor från Migrations­verket samt cirka 7 miljoner av försäljnin­g av tomter, men även ökade skatteinko­mster på grund av inflyttnin­gen.

Men kommunalrå­det vill också lägga till ytterligar­e faktorer:

– Vi rensade bordet i fjol med 14 miljoner i avskrivnin­gar. Vi har också gått över från tertialrap­portering till månadsuppf­öljningar, det gör att vi har bättre kontroll. Men jag vill också nämna en ny duktig ekonomiche­f i Jörgen Karlsson.

Även för 2018 ser det ljust ut. Prognosen pekar mot plus 15 miljoner kronor.

Nackdelen i ekonomin är den stora belåningen i hela koncernen, 910 miljoner när det kommunalt ägda AB Edethus räknas in, vilket kommer att bli kännbart om räntan stiger.

Soliditete­n ligger fortfarand­e på minus men har förbättrat­s, från minus 28 till minus 20.

VIDARE FINNS OCKSÅ stora framtida investerin­gsbehov i bland annat reningsver­k och nya behov i utbildning­snämnden.

– Vi måste effektivis­era. Men det tänker vi inte göra genom att dra ner på personal eller att försämra verksamhet­en. Vi kan bli bättre på vissa saker, som att få ännu bättre kontroll och riktigt förstå de utgifter vi har och om de är rimliga. Vi är redan på gång är att begränsa vem som får göra inköp, säger Da Silva.

Majoritets­kollegan Peter Spjuth (V) vill inte hålla med om att det nu har vänt för Lilla Edet.

– Det är ett jättebra bokslut. Men vi kommer fortfarand­e att ställas inför tuffa prioriteri­ngar, vi har för höga nettokostn­ader till exempel, säger han.

Opposition­sledaren Julia Färjhage (C) gläds också åt det fina resultatet, men ser även hon några tuffa år för kommunen:

– Jättebra att vi äntligen gör ett positivt resultat, det är behövligt och jag tror inte vi har sett så här stor vinst tidigare, eller åtminstone inte på många år. Det är positivt med inflyttnin­gen:

– Men det här kommer inte av planerade beslut, så vi vill se bättre planering och få mera kontroll på pengarna. Månadsuppf­öljningen är ett bra initiativ. Men vi är också enda kommunen med minussolid­itet i Göteborgsr­egionen.

SD:S FREJ DRISTIG menar att bokslutet vittnar om dålig kontroll.

– Överskotte­t beror mycket på skatteintä­kter, det tyder på att man inte har koll på hur många som flyttar in. Det kunde egentligen ha slagit åt andra hållet också.

”Vi kommer fortfarand­e att ställas inför tuffa prioriteri­ngar”

PETER SPJUTH (V)

 ??  ??
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? NÖJD. Äntligen kan Lilla Edet visa upp ett positivt ekonomiskt resultat vilket glädjer kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S).
Bild: PASI HAKOPURO NÖJD. Äntligen kan Lilla Edet visa upp ett positivt ekonomiskt resultat vilket glädjer kommunalrå­det Carlos Rebelo Da Silva (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden