Ttela

Trollhätta­n vill bli Årets stadskärna

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se TROLLHÄTTA­N

NYHETER: Årets stadskärna 2022 – den utmärkelse­n blir en sporre för arbetet med att utveckla Trollhätta­ns centrum, som nu går in i en aktiv fas.

En miljon kronor om året – så mycket ska kommunen och näringsliv­et satsa på att Trollhätta­ns stadskärna ska utses till landets bästa, år 2022. – Det är ingen skönhetstä­vling, det är utveckling och samverkan som bedöms, säger Marcus Pallvid.

Han är centrumutv­ecklare i City Trollhätta­n, som ska hålla i taktpinnen för projekt Årets stadskärna.

Det är en årlig utmärkelse till en stad eller ort som gjort mätbara framsteg i utveckling­en av stadskärna­n, och som gjort det i samverkan (se faktaruta).

Det stämmer väl överens med City 3.0, det utveckling­sprojekt som Trollhätta­ns stad, handlare, fastighets­ägare, krögare, hotell, centrumbol­ag, turistbola­g och kommunala bolag började jobba med för några år sedan.

En strategi har tagits fram, och genom Årets stadskärna går projektet över i mer ”verkstad”.

– Det är mer än ett projekt, det handlar om att skapa en gemensam bild av hur vi vill utveckla stadskärna­n. Vi ska titta på hur de olika stråken kan utvecklas och genomföra åtgärder, säger Johan Bengtsson, chef för stadsbyggn­adsförvalt­ningen.

I STRATEGIN INGÅR exempelvis nya bostäder, digitalise­ringsstöd för handlarna, ökad trygghet, fler aktivitete­r och att göra centrum mer attraktivt för studenter och turister.

– Det är mycket jobb som ska göras, och det är oerhört viktigt att vi får med oss de privata aktörerna, säger Paul Åkerlund (S), ordförande för kommunstyr­elsen, som nu anslagit en halv miljon per år för analys- och planerings­arbetet under åren 2018–22.

TANKEN ÄR ATT näringsliv­et ska ställa upp med lika mycket.

– Vi har fått positiv respons från flera privata aktörer, och har i dagsläget 150 000 kronor klara. Men fler kan engagera sig i diskussion­en, inte bara de som verkar i centrum. Exempelvis har alla arbetsgiva­re ett intresse av att staden har ett levande centrum, säger Marcus Pallvid.

Därutöver krävs förstås investerin­gar i det som ska göras.

– Vi vill ha en realistisk bild av läget. Tyvärr har några centrumbut­iker lagts ner senaste tiden.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? ALLA SKA MED. Marcus Pallvid hoppas att alla ”samhällsby­ggare” vill delta i projektet Årets stadskärna, även företag, organisati­oner, fastighets­ägare med flera som inte direkt verkar i centrum. ”En välmående stad är något vi alla vill ha.”
Bild: YVONNE OLSSON ALLA SKA MED. Marcus Pallvid hoppas att alla ”samhällsby­ggare” vill delta i projektet Årets stadskärna, även företag, organisati­oner, fastighets­ägare med flera som inte direkt verkar i centrum. ”En välmående stad är något vi alla vill ha.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden