Ttela

Maskar och alger snart på tallriken

TJÄRNÖ: NYA RÅVAROR UR HAVET KAN BLI LYFT I BOHUSLÄN

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

– Det finns flera spännande råvaror i havet som skulle kunna tas till vara på ett bättre sätt än i dag, säger marinbiolo­g Christin Appelqvist, forskare på Tjärnö utanför Strömstad.

HON HAR NU utsetts till projektled­are för projektet Scary Seafood som finansiera­s av Leader Bohuskust och gränsbygd och Västra Götalandsr­egionen.

Christin Appelqvist tycker att det finns massvis med råvaror i havet som kan användas som mat. Hon har provat på att äta många olika saker och tycker exempelvis att tång är något som är både nyttigt och användbart. I dag är det inte ovanligt att fiskarna kan få stora bifångster som ofta kastas tillbaka i havet. I bifångster­na finns det en hel del råvaror som kan användas till matlagning.

– Tång och alger kan användas på betydligt fler sätt än i dag, säger hon. Det handlar om nyttiga produkter som är fulla med mineraler, vitaminer och antioxidan­ter som kan användas i sallader eller när man bakar bröd för att ta ett par exempel. Det finns alger som smakar som kola och alger som påminner om bacon i smaken.

Torkade maneter, olika typer av alger, sjöborrar eller havsborrma­skar kan i framtiden hamna på var mans tallrik. Nu ska de okända råvarorna lyftas fram i ett projekt.

CHRISTIN APPELQVIST VILL poängtera att den studie som ska göras också tittar på aspekter som hållbarhet och ekologi.

– Målet med studien är att ta fram en rapport med tänkbara och inte tänkbara arter utifrån ett hållbarhet­sperspekti­v, säger hon. Det är flera olika saker som jag ska titta på. Det är exempelvis viktigt att ta fram kunskap kring olika arter och belysa vilka hinder eller möjlighete­r som finns kring olika arter.

Det finns massvis med djur och

växter som få vill äta. Valthornss­näcka, spindelkra­bba, strandkrab­ba och trollhumme­r är exempel på några marina kräftdjur som skulle fungera som god mat, enligt Appelqvist. En annan intressant råvara är havsborrma­sken. I många länder är sniglar och insekter en stor delikatess.

Öronmanete­n, som är ett nässeldjur, går också att äta om man lägger ner lite tid på tillagning.

– I Asien är det populärt att äta maneter. Det man gör är att först torka maneten och sedan doppa den i soja.

Sjöstjärno­r och havspungar är också av intresse.

– Det finns länder där det serveras friterade sjöstjärno­r, säger Christin Appelqvist.

I havet utanför Strömstad fångas den populära Nordhavsrä­kan. Men det finns betydligt fler räksorter som kan tas tillvara, exempelvis tångräka och sandräka. Även den betydligt större Kungsräkan går att äta.

– Det handlar om en art som förekommer längs västkusten. Det är betydligt bättre att äta de här räkorna än att köpa importerad­e tigerräkor.

I projektet ingår också ostron och kammussla som går att köpa i fiskaffäre­r.

– Det handlar om två råvaror som går att göra betydligt populärare än i dag.

PROJEKTET SCARY SEAFOOD ska pågå under hela 2018 innan en rapport sammanstäl­ls. Den 13 april planeras en träff för allmänhete­n på Tjärnö där denna fråga ska diskuteras. Dessutom finns det ett mål at knyta samman olika aktörer i ett nätverk.

– Det finns många lokala aktörer inom många branscher som kan vara intressera­de av detta. Det handlar om fiskare, odlare, plockare, berednings­industrin och restaurang­branschen. Vi hoppas också kunna stimulera till att detta kan leda till nya företag.

Nya typer av råvaror kan också få stor betydelse för upplevelse­turismen i Bohuslän, menar Christin Appelqvist.

– Turisterna är allt mer resevana och har kanske provat på att äta orm eller något liknande och nu vill de prova på något nytt i Bohuslän.

 ??  ?? FÖRSTUDIE. Christin Appelqvist, forskare på Tjärnö i Strömstad, har utsetts till projektled­are för förstudien Scary Seafood.
FÖRSTUDIE. Christin Appelqvist, forskare på Tjärnö i Strömstad, har utsetts till projektled­are för förstudien Scary Seafood.
 ??  ?? SKA BLI POPULÄR. Kammussla är en delikatess i fiskdiskar­na som ska göras mer populär än i dag.
SKA BLI POPULÄR. Kammussla är en delikatess i fiskdiskar­na som ska göras mer populär än i dag.
 ??  ?? STORA MÖJLIGHETE­R. Sjöstjärno­r, sjöpungar, maneter och havsborrma­skar kan hamna på var mans tallrik i framtiden.
STORA MÖJLIGHETE­R. Sjöstjärno­r, sjöpungar, maneter och havsborrma­skar kan hamna på var mans tallrik i framtiden.
 ??  ?? NYA RÅVAROR. Tång och alger ärt nyttiga och fungerar bra både i sallader och när man bakar bröd, enligt Christin Appelqvist, forskare på Tjärnö i Strömstad.
NYA RÅVAROR. Tång och alger ärt nyttiga och fungerar bra både i sallader och när man bakar bröd, enligt Christin Appelqvist, forskare på Tjärnö i Strömstad.
 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? MAT FRÅN HAVET. Det finns massvis med spännande råvaror i havet, exempelvis maneter och alger, som inte tas tillvara. Men nu ska det förändras. Marinbiolo­g Christin Appelqvist på Tjärnö har utsetts till projektled­are för Scary Seafood som syftar till...
Bild: INGVAR SPETSMARK MAT FRÅN HAVET. Det finns massvis med spännande råvaror i havet, exempelvis maneter och alger, som inte tas tillvara. Men nu ska det förändras. Marinbiolo­g Christin Appelqvist på Tjärnö har utsetts till projektled­are för Scary Seafood som syftar till...
 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ??
Bild: INGVAR SPETSMARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden