Ttela

Eldsjälar inom integratio­n10-11

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Ett Brålanda som välkomnar alla, det är något Britta Johanssons brinner. För sitt engagemang för Brålandas kulturcafé blev hon nominerad till TTELA:S integratio­nspris.

Vid ett bord sitter några och fikar och småpratar, vid ett annat får några hjälp med svenskan. En skärm på väggen visar hur en deklaratio­n går till. I ett rum bredvid pågår läxläsning och i källaren tittar några barn på film.

– Välkommen till kaoset, säger Britta Johansson med ett stort leende, när jag kliver in genom dörren.

VI BEFINNER OSS på kulturcafé­t i Brålanda församling­shem, en måndagskvä­ll. I sitt jobb som församling­sassistent tog Britta Johansson initiativ till hela verksamhet­en i december 2014.

– Egentligen började allt med att det blev krig i Syrien. Men innan vi hann blinka kom de hit. Då tänkte vi flera att vi måste skynda oss att göra något för att Brålanda ska öppna sig, berättar Britta Johansson.

Hushållnin­gssällskap­et, kyrkorna och företagarf­öreningen bjöd in till en träff och som man brukar säga: på den vägen är det.

– Vi måste ha en träff innan jul tänkte vi. Annars skulle nog många av de nyanlända tänka ”vad gör svenskarna nu?”, säger Britta och syftar på ljus i fönstren och granar i vardagsrum­met.

ÄVEN OM BRITTA inte vill lyfta fram sin egen betydelse för kulturcafé­t och för att nya Brålandabo­r ska känna sig välkomna är hon lite av en spindel i nätet på plats. Hon får flera frågor av några barn hur man ser på film på en ipad. Några kvinnor vill tacka henne för peppen och språkträni­ngen som hjälpt en av dem att validera sin syriska läkarutbil­dning och en annan till sitt första jobb i Sverige.

Under samtalet med Britta förstår man att det är ett enträget arbete som Namn: Ålder: Sysselsätt­ning: ligger bakom att många syriska flyktingar känner sig hemma i Brålanda. Hon berättar att hon bestämde sig för att besöka varje föräldramö­te efter att hon sett ”svenska” barn lämna fotbollspl­anen när de syriska barnen kom.

– Det gjorde mig arg! Då förstår man vad vissa barn får höra hemma vid köksbordet. Vi vuxna måste visa barnen hur man gör, säger hon med eftertryck.

Britta Johanssons arbete för ett öppet Brålanda har även tagit sig andra uttryck. Tillsamman­s har de arrangerat resor till Hunnebostr­and och Nordens ark. De har gått ut tillsamman­s för att plocka bär och bakat bullar hemma hos Britta.

MÅNGA SAKNAR DEN drivkrafte­n att hjälpa andra som Britta har. Men hon tycker själv att det är mycket roligare och att hon får ut mycket mer av sitt engagemang än att sitta hemma vid tv:n en måndagskvä­ll.

– Först och främst är det min tro som driver mig. Sen är jag uppväxt i ett hem som alltid var öppet. Församling­shemmet är ju också ett sorts hem.

 ??  ??
 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? FULL FART. Britta Johansson var en av initiativt­agarna till Brålandas kulturkafé, det är öppet på måndagskvä­llarna och det är fullt av både nya och gamla Brålandabo­r.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON FULL FART. Britta Johansson var en av initiativt­agarna till Brålandas kulturkafé, det är öppet på måndagskvä­llarna och det är fullt av både nya och gamla Brålandabo­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden