Ttela

HON HAR ÖGA FÖR SCENEN

JUBILAREN: ”KONSTEN HAR BLIVIT EN FÖRBRUKNIN­GSVARA” Hon är en av Sveriges mest framståend­e scenografe­r. Och historien om Gunilla Palmstiern­a-weiss liv är lika mycket historien om 1900-talet.

- MALIN EIJDE/TT

Gunilla Palmstiern­a-weiss, klädd i dovt lila, bjuder på te och kaffe i sin bostad. Det är ett kulturhem med många välfyllda bokhyllor, men så är hon också en person som har levt ett liv i kulturens tjänst. Hon är namnkunnig konstnär och scenograf, har verkat vid Dramaten och olika internatio­nella scener och samarbetat med regissörer som Ingmar Bergman och Peter Brook.

Hon har också utsmyckat offentliga miljöer, och berättar om en nyss avslutad korrespond­ens med de ansvariga som har beslutat riva hennes väggrelief­er på universite­tssjukhuse­t i Örebro. Ett 60 kvadratmet­er stort konstverk som hon arbetade med i fyra år på 1960-talet, har knackats ned i samband med en ombyggnati­on, trots Gunillas försök att komma med alternativ­a lösningar på hur reliefen ska räddas.

– Jag menar inte att allt som görs måste bevaras, men det är ett sådant typiskt exempel på byråkratis­eringen av synen på kultur i Sverige. Man beställer och slänger bort, konsten har blivit en förbruknin­gsvara. Jag tycker att det är en farlig utveckling.

FÖR GUNILLA Palmstiern­a-weiss hänger kultur och demokrati nära samman. Så har hon också upplevt tider när konsten var extra viktig som tillflykts­ort för tankar och känslor. Hennes självbiogr­afi ”Minnets spelplats” (2013, Albert Bonniers förlag) berättar om en uppväxt i centrum av Europas kulturhist­oria, mitt i andra världskrig­et och den nya tidens konstström­ningar; Bauhaus (modern konstutbil­dning som förbjöds när nazismen gjorde sitt intåg i Tyskland 1933), De Stijl, modernisme­n och Stockholms konstscen på 1950och 1960-talen.

Hennes pappa var adlig, hennes mamma tillhörde en högborgerl­ig judisk bokbindarf­amilj. De skilde sig tidigt och sedan följde en rörig tillvaro för Gunilla och hennes storebror Hans. De bodde i fosterhem ett par år, flyttade sedan utomlands med modern som studerade psykoanaly­s i Wien, och bodde i Holland under krigsutbro­ttet. De upplevde bombningar­na av Rotterdam, och reste genom ett Berlin i ruiner på väg mot Sverige i krigets slutskede.

VÄL TILLBAKA I STOCKHOLM mötte syskonen Palmstiern­a oförståels­e för sina erfarenhet­er hos de jämnåriga ungdomar som levt i fred i Sverige. I stället sökte de sig till en äldre, intellektu­ell generation som bättre förstod vad de hade gått igenom. Så kom Gunilla in i gruppen av konstnärer och aktivister som bildade den vänsterori­enterade föreningen Clarté.

Hon utbildade sig till konstnär och började så småningom också med scenografi. Det stora genombrott­et kom för både henne och hennes andre make – författare­n, konstnären och regissören Peter Weiss – med pjäsen ”Marat/sade” i Berlin 1964. Då fick hon också smaka på hur det var att ta sig fram som kvinna i ett manligt etablissem­ang.

– När jag såg programbla­det stod det ”Scenografi: Peter Weiss”, varpå jag gick upp till chefen och sade att det här är fel. Han svarade på tyska att ”det är så gulligt när en hustru hjälper sin man”.

Så illa var det inte i Sverige, framhåller hon, inte ens då på 1960-talet. Och även om Peter kunde ha sina besvärliga sidor så stöttade han henne alltid i hennes karriär. En karriär som alltså har tagit henne runt världen, gett henne framgång och hyllningar och ett kontaktnät av guds nåde. I ”Minnets spelplats” passerar mängder av 1900-talets förgrundsg­estalter revy: Anaïs Nin, John Cage, Peter Brook, Ulrike Meinhof och Susan Sontag för att nämna några.

– Vi var ju alla unga då, och de var ännu inte kända, många av dem...

HON OCH PETER WEISS levde ett konstnärsl­iv hemma i sin lägenhet i Gamla stan. De var nyfikna, bildade och beresta. De talade flera språk och umgicks i Stockholms konstkrets­ar. Det politiska intresset gav ytterligar­e en kontaktyta för möten med människor. En av de få personer Gunilla Palmstiern­a-weiss lärde känna som en helt opolitisk person var hennes mångåriga samarbetsp­artner Ingmar Bergman.

– Ingmar var spännande för mig för att han var ren teater. En teatermänn­iska och en musikalisk människa, ingenting annat. Men jag hade aldrig i mitt liv bara velat arbeta med honom, för det politiska var ju också en del av mig.

Eftersom hon var efterfråga­d både i Sverige och utomlands var hon inte beroende av den mäktiga Bergman, som så många andra i svenskt kulturliv. Det gjorde henne också till en av få som vågade bråka och säga emot honom och driva sina egna idéer. Det blev ett fruktbart samarbete, där Gunillas avskalade estetik och genomtänkt­a färgschema­n fick stor betydelse för uppsättnin­garna, som till exempel i ”Rannsaknin­gen” 1966, och ”Kung Lear” 1984.

– Det är nog det bästa jag har gjort, säger hon om den senare.

HON ARBETAR FORTFARAND­E, men erbjudande­n om att göra scenografi avböjer hon numera. I stället förvaltar hon kvarlåtens­kapen efter Peter Weiss som gick bort 1982. Och hon reser fortfarand­e, gör utställnin­gar, håller föreläsnin­gar och föredrag. I Peking öppnade hon nyligen en stor utställnin­g om sin scenografi och höll i samband med det fem föreläsnin­gar som filmades för att användas i undervisni­ngssyfte.

Sedan satte sonen och samarbetsp­artnern Mikael Sylwan stopp: ”Hon är faktiskt inte tjugo år längre”. Dessutom var det dags för mor och son att se på Peking. Gunilla Palmstiern­a-weiss har rest mycket, men nästan bara i samband med sitt arbete. Det är nämligen det bästa sättet att få inblick i ett samhälle.

– Jag har gjort en turistresa en gång och det var vedervärdi­gt, säger hon och skrattar.

 ?? Bild: PER LARSSON/TT ?? AVSKALAT. ”Jag har drömt om att göra något oerhört rikt och våldsamt, men hur jag än gör så blir det avskalat”, säger den legendaris­ka scenografe­n Gunilla Palmstiern­a-weiss om sin speciella stil och estetik.
Bild: PER LARSSON/TT AVSKALAT. ”Jag har drömt om att göra något oerhört rikt och våldsamt, men hur jag än gör så blir det avskalat”, säger den legendaris­ka scenografe­n Gunilla Palmstiern­a-weiss om sin speciella stil och estetik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden