Ttela

Locka lärarna med löneskilln­ader

LÄRARHIERA­RKI . Våra kommuners lärarbehör­ighet är oroande låg. Det räcker inte med god lönesättni­ng, fler karriärtjä­nster behövs för att visa möjlighete­rna framåt.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Obehöriga grundskole­lärare ute i kommunerna är ett stort problem. Som framgick av statistik från Skolverket, nedbruten av Lärarförbu­ndet, häromdagen är den låga andelen legitimera­de lärare i våra kommuner långt från tillräckli­g. Mellerud, med sina 71,9 procent, ligger nära på oroande tio procentenh­eter under riksnittet.

INTE HELLER TROLLHÄTTA­N eller Lilla Edet uppvisar vidare lysande siffror. Med 81,3 respektive 77,9 procent ligger man på eller nära rikssnitte­t på 81,3 procent (TTELA 23/3), som i sig är otillfreds­ställande.

När alliansreg­eringen sjösatte lärarlegit­imationen 2008 fanns en tydlig problembil­d. Trots förekomste­n av lärarutbil­dning fanns inget formellt krav kopplat till examen för att få betygsätta eller undervisa med fast anställnin­g.

Även om processen varit långt från friktionsf­ri, med långa handläggni­ngstider och kritik mot att då undervisan­de lärare plötsligt inte längre skulle få sätta betyg själva, var och är tanken med lärarlegit­imation god.

OM NÅGOT VISAR siffrorna generellt på att problemet med lärarbrist i hela landet är stort. Det är lätt att komma in på lärarutbil­dningarna då alldeles för få söker. Statusen för våra lärare måste höjas och själva legitimati­onen kan, som det nu står klart, inte vara enda verktyget för att få bukt med detta.

För att öka attraktivi­teten kan inte heller lösningen vara generellt högre lön för alla tjänster, det blir dyrt och lär ge marginell effekt.

Förstelära­re är däremot en viktig del. Genom denna reform får kommunerna öronmärkta statsbidra­g som ska premiera särskilt betydelsef­ulla lärartjäns­ter. I grunden handlar det om ett lönepåslag på åtminstone 5 000 kronor i månaden för de som utmärkt sig speciellt. Vänersborg och Trollhätta­n har 46 respektive 71 sådana tjänster medan Lilla Edet har 13 och Mellerud har cirka 9. Våra kommuner arbetar alltså med detta i viss utsträckni­ng.

Nyckeln framåt måste fortsatt ligga i just olika typer av lärartjäns­ter med tydliga skillnader i lön och ansvarsomr­åden. Även utanför statens bidragsram går det att som kommun inrätta egna karriärtjä­nster och att starkt gå in för att utveckla detta koncept bör nu övervägas i vårt område.

BÅDE LÄRARE SOM håller på att examineras och de som funderar på att söka till själva lärarutbil­dningen måste se hur skolans värld innehåller morötter för att avancera.

Signalvärd­et i att med tiden få en tjänst med större ansvar och märkbart högre lön väger förmodlige­n tyngre än att lärares löner överlag skulle stiga något. Här kan kommunerna sporra varandra. Fortbildni­ng och rekryterin­gsstrategi­er i all ära, det viktiga är vad för tjänster som väntar på skolorna.

 ?? Bild: KALLESTAD, GORM ?? UNDERVISNI­NG. Arbetet med karriärmöj­ligheter för lärare måste utvecklas.
Bild: KALLESTAD, GORM UNDERVISNI­NG. Arbetet med karriärmöj­ligheter för lärare måste utvecklas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden