Ttela

MUF: ”Förbjud inte Trollhätta­ns friskolor”

- BENJAMIN DOUSA

Regeringen och Vänsterpar­tiet är nu överens om att gå vidare med ett vinsttak för välfärdsfö­retag. Det är helt oseriöst av Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et att låta Vänsterpar­tiet diktera villkoren.

Det är ett parti som i grund och botten knappt vill ha något privat företagand­e överhuvudt­aget. De ska inte få bestämma över framtiden för Trollhätta­ns friskolor.

I TROLLHÄTTA­N UPPGÅR andelen elever i fristående gymnasiesk­ola över 19 procent, därutöver går också många unga i fristående gymnasium i kommunen. Med ett vinsttak öppnar Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et upp för att göra tusentals barn i Trollhätta­n utan skola. Trots att friskolorn­a behövs för att klara utmaningar­na som befolkning­sökningen innebär.

Allt detta för bokförings­teknisk populism. Å ena sidan vill ingen ha en ny John Bauer konkurs, å andra sidan är det säkraste sättet att undvika detta på är genom att låta företag bygga upp ekonomiska skyddsvall­ar. Vinsten går alltid direkt till det egna kapitalet, bolagets buffert. Det är därifrån man tar pengar för att finansiera exempelvis lärarlöner om en barnkull skulle bli mindre än väntat.

DESSUTOM ÄR INTE investerin­gar som att bygga en skola, renovering­ar eller it-system gratis. Om man inte har en kommun i ryggen, måste en skola kunna göra vinst för att ha råd med upprustnin­gar eller nybyggnati­oner. Det gäller såväl friskolor i företag, som stiftelsed­rivna skolor.

Vinsten behövs för bufferten och investerin­garnas skull.

Det är inget nytt att Socialdemo­kraterna motarbetar friskolor. I samband med sitt sommartal 2013 lanserade Stefan Löfven idén om att kommuner ska få lägga in veto mot nyetableri­ng av friskolor. Förslaget kan låta harmlöst, men i praktiken skulle det ha inneburit ett system där politiker skulle avgöra vilka skolor som ska finnas.

Ett kommunalt veto blev lyckligtvi­s inte verklighet. Men de 340 000 skolplatse­rna på friskolor runt om i landet är återigen hotade. Låt elever och föräldrar få bestämma själva – förbjud inte Trollhätta­ns friskolor!

WILLIAM WÄLSJÖ distriktso­rdförande MUF Västra Götaland Norra

förbundsor­dförande Moderata Ungdomsför­bundet

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? HOTAD. Insändarsk­ribenterna vill att elever och föräldrar ska få bestämma själva när det kommer till friskolorn­a.
Bild: STEFAN BENNHAGE HOTAD. Insändarsk­ribenterna vill att elever och föräldrar ska få bestämma själva när det kommer till friskolorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden