Ttela

Var ”till besvär” vid besök på jourcentra­len innan stängning

- EMMA ANN-BRITT NYSTRÖM, ENHETSCHEF NÄRHÄLSAN TROLLHÄTTA­NS JOURCENTRA­L, TROLLHÄTTA­N

Besök på Jourcentra­len Trollhätta­n under lördagskvä­llen. Min dotter 3,5 år hade haft hög feber i flera dygn, grovt allmänpåve­rkad, äter inte, dricker knappt, ytlig andning etcetera. Kontakt med 1177 som säger att vi ska åka in.

I dörren möter oss sköterskan som visar in i provtagnin­gsrummet synbart frustrerad. Vad skulle vi in i det rummet att göra? Hon lyssnar 20 sekunder på vad jag berättar, avbryter mig och säger med avsmak i blicken att feber är bra. Visar att vi ska lämna rummet igen och säger med ilska att vi får träffa läkaren men att vi borde veta att ”klockan är kvart i fem, vi stänger fem och det är lördag”. Som om jag inte visste detta, jag hade precis kört bil 20 minuter med stress för att hinna innan ni stängde. Kunde hon ana vilken känsla det kastade rakt in i mig? Skam, skuldkänsl­or för att jag störde henne femton minuter innan hon skulle få påbörja stängning.

När läkaren kom och frågade vad som var fel på min dotter så sa hon väldigt syrligt att ”barnet har lite hosta...” med en blick av förakt på mig. Jag tackar än en gång för att hon ville väcka känslan i mig att jag borde skämmas som sökte hjälp. Jag har aldrig blivit så föraktfull­t bemött av en sjuksköter­ska förut. Jag vet inte vad hennes egentliga frustratio­n berodde på och ärligt talat – det ska hon härbärgera inom sig. Jag bryr mig inte om ifall hon träffat 48 förkylda barn samma dag och skickat hem lika många utan vidare insatser. Jag förväntar mig att hon klockan 16:59 möter sina patienter i dörren med samma respekt och nyfikenhet som hon gjorde med sin första patient på morgonen.

Om hon någonstans inom sig får fatt i att det är så här hon bemöter patienter som hon tycker borde haft vett att stanna hemma, ja då borde hon börja använda handlednin­g för att få ut sin frustratio­n där. För jag vill faktiskt använda sjukvården igen när hennes kollegor bedömer att jag borde göra det. Jag vill gärna träffa henne de gångerna med.

Replik

Jag inte kan svara på det enskilda ärendet men vi beklagar djupt upplevelse­n som insändaren Emma hade och vi arbetar hela tiden med att förbättra bemötandef­rågorna eftersom de är mycket viktiga och att man i dessa situatione­r bemöts av trevlig, vänlig och profession­ell personal utöver att det medicinska omhänderta­gandet är gott. Än en gång beklagar vi upplevelse­n.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ??
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden