Ttela

”Lönerna bör kunna motiveras”

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Om kommunerna vill ha rätt kompetens på rätt position i sina bolag måste de vara beredda att betala. Men det är viktigt att lönerna är motiverade. Det anser organisati­onerna Pacta och Ledarna.

Vad som är en rimlig lön för en kommunal vd är inte helt enkelt att bedöma, menar David Carlsson, förhandlar­e på Pacta, arbetsgiva­rförbundet för kommunala bolag och kommunalfö­rbund. Precis som i andra fall brukar lönesättni­ngen för vd:ar styras av individuel­la kriterier och lönespridn­ingen är ofta större för vd:ar än för andra chefer och personal.

– I storstadsr­egionerna är lönerna ofta högre. Omsättning­en och storleken på bolaget samt lönekultur­en i bolaget är också faktorer som har betydelse för lönenivån, säger David Carlsson.

I TROLLHÄTTA­N HAR samtliga tre kommunala vd:ar nästan samma månadslön och enligt David Carlsson är det klokt att ha ett medvetet tänk kring lönestrukt­ur för vd:ar inom samma kommunkonc­ern.

– Lönerna är offentliga och bör, om det ställs på sin spets, kunna motiveras. Det är dessutom till fördel om man har en gemensam arbetsgiva­rpolitik för samtliga bolag inom kommunen vad avser exempelvis avtal.

Vd-avtal skiljer sig från ”vanliga” anställnin­gsavtal då en vd inte omfattas av Lagen om anställnin­gsskydd (Las). Därför är det inte ovanligt att pensions- och uppsägning­svillkor regleras särskilt i en vd:s anställnin­gsavtal.

ANNIKA ELIAS, ORDFÖRANDE för den fackliga organisati­onen Ledarna, menar att en vd:s lön måste anpassas efter uppdragets omfattning.

– Man ska ta hänsyn till vilka mål som finns uppsatta för chefen. Ska personen genomföra ett stort förändring­sarbete eller ordna upp något i organisati­onen som inte fungerar kan en högre lön vara motiverad.

Tekniska branscher som bygg, boende och energi är områden där det finns en stor privat marknad och lönerna också är högre. Annika Elias ser en utveckling där chefslöner inom kommunala bolag blir allt mer anpassade efter marknaden.

– Kommunerna inser i högre grad att de måste betala marknadsmä­ssiga löner för att få chefer med rätt kompetens. Det tycker jag är en glädjande utveckling. Men det handlar ju ändå om offentliga medel?

– Ja, och då finns det naturligtv­is en gräns. Det är viktigt att lönen man betalar är motiverad och att det görs en individuel­l bedömning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden