Ttela

Sara vill att alla ska älska Sverige

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

Kärleken till Sverige är det som driver Sara Abdelnabi i sitt engagemang för nyanlända i Brålanda. Därför blev hon nominerad till TTELA:S integratio­nspris.

Sara Abdelnabi flyttade till Sverige från egyptiska Alexandria för fyra och ett halvt år sedan. Tanken var att hon skulle läsa ekonomi på Linköpings universite­t men så blev det inte riktigt. I stället tog hon ett jobb som ”språkbrygg­a” på Brålanda skola, där hon fick jobba i förberedel­seklassen för de nyanlända barnen.

– Det känns jätterolig­t och jättevikti­gt att lära dem svenska, svensk kultur och alla oskrivna regler som finns i Sverige, berättar Sara Abdelnabi.

HON BERÄTTAR ATT barnen berättar mycket om det de varit med om i krigets Syrien. På barnens teckningar syns bombplan, båtar på havet och skyltar med hjälp.

– Jag försöker prata mycket med barnen om vad de varit med om. Det är viktigt att de känner sig trygga och vågar berätta, fortsätter Sara.

Men Saras engagemang slutar inte med barnen. Hon menar att det också är viktigt att även föräldrarn­a känner sig trygga. Hon känner att eftersom hon själv är uppväxt i den arabiska kulturen blir det lättare för henne att både förstå och guida de nya Brålandabo­rna i vilka oskrivna regler som finns i Sverige.

– I DEN arabiska kulturen skakar inte män hand med kvinnor. I Sverige får män och kvinnor göra samma saker och kvinnor precis som män jobbar. Eftersom jag har foten i båda kulturerna kan jag förklara hur det fungerar i Sverige. Att kvinnor får göra som de vill, säger hon och fortsätter:

– Jag är jätteglad att Sverige finns och jag älskar den här kulturen.

Saras Abdelnabis engagemang bland Namn: Ålder: Sysselsätt­ning: både barn och vuxna har gett henne ett stort förtroende i den syriska gruppen. När någon behöver hjälp är det henne man ringer. Hon har följt med som tolk i en ambulans, hon har öppnat sitt hem för en kvinna som misshandla­ts av sin man. När ett hus brann i Brålanda hjälpte hon familjen att tolka för brandmänne­n. Hon ordnade också ett nytt boende åt familjen. Sara har också ordnat praktikpla­tser på skolan åt kvinnor som utbildat sig till lärare i Syrien.

– När någon ringer och vill ha hjälp ställer man upp, säger hon självkart.

MEN NÄR MAN ger brukar man få tillbaka. Häromvecka­n blev Sara påkörd av en bil och de som hon hjälpt ställde upp för henne.

– De kom med is, ringde och frågade hur jag mådde och kom hem till mig med mat.

Som flera säkert förstår är det kärleken till Saras nya land som driver henna att hjälpa andra invandrare att känna sig hemma i Sverige.

– Jag ser mig själv som svensk. Du behöver inte ha en svensk mamma och pappa för att integrera dig.

 ?? Bild: DANIEL GUSTAFSSON ?? KÄNNER SIG HEMMA. Sara Abdelnabi berättar att hennes engagemang för nyanlända beror på att hon vill få dem att älska Sverige lika mycket som hon gör.
Bild: DANIEL GUSTAFSSON KÄNNER SIG HEMMA. Sara Abdelnabi berättar att hennes engagemang för nyanlända beror på att hon vill få dem att älska Sverige lika mycket som hon gör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden