Ttela

Nya råvaror hett men komplicera­t

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Det projekt som startat i syfte att se om det finns nya och spännande råvaror som kan användas i matlagning välkomnas av Ann-sofie Sandberg, professor i livsmedels­vetenskap på Chalmers i Göteborg. Men Livsmedels­verkets krav är hårda.

– Jag tycker det är bra att man letar efter nya typer av källor där det går att hitta mat, säger hon. Man får inte glömma bort att havets resurser är ändliga och det är vikigt att hitta ny typ av föda.

Ann-sofie Sandberg följer noga olika trender när det gäller mat både i Sverige och utomlands. En tydlig trend är en ökad vilja att äta så kallad klimatsmar­t mat.

– Allt fler väljer bort proteiner som kommer från djurriket och väljer i stället vegetabili­ska proteiner från exempelvis bönor, linser eller andra typer av baljväxter.

UNDER 1990-TALET HAR konsumtion­en av kött i Sverige ökat med 40 procent. Ökningen har nu stannat av och till och med minskat något. Men det finns också saker att tänka på när det gäller detta.

– En bra regel är att försöka äta närproduce­rat kött från Sverige, säger hon.

En annan tydlig trend i Sverige är att allt fler väljer att äta snabbmat till lunch. Det finns inget som tyder på att den trenden är på väg att förändras, enligt Ann-sofie Sandberg.

– Jag tycker det är viktigt att äta en måltid tillsamman­s med andra. Det finns nyttig snabbmat som sushi och falafel. Däremot ska man undvika fet mat och läsk.

Matkommuni­kationsbyr­ån Food & Friends brukar varje år göra en trendspani­ng när det gäller mat, dryck och måltider.

– En tydlig trend handlar om vad vår mat gör inte bara med oss utan med planeten, säger Lennart Wallander, på Food & Friends. Utveckling­en när det gäller förpacknin­gar går framåt. Frankrike fick förra året en lag som innebär att alla engångsbes­tick från 2020 är biologiskt nedbrytbar­a.

Upplevelse­r, ensamhet och snabbhet är ytterligar­e några saker som präglar 2018.

– Ökat välstånd medför också fler singlar. Det finns färre ekonomiska incitament att bilda familj, säger Lennart Wallander.

NÄR DET GÄLLER utveckling­en av nya råvaror för framtidens mat är det slutligen Livsmedels­verket som har det avgörande ansvaret för att godkänna eller förbjuda försäljnin­g.

Sedan tjugo år tillbaka finns det en lag om så kallade nya livsmedel inom EU. Tidigare i år uppdaterad­es den. Enligt lagen måste livsmedel och livsmedels­ingrediens­er, som vi inte ätit i någon större utsträckni­ng inom EU efter 1997 granskas och godkännas innan de kan börja säljas.

– Det handlar enbart om säkerhet. I havet finns det tillexempe­l många nyttiga råvaror men också jättemånga som kan vara giftiga, säger Astrid Walles-granberg, rådgivare vid Livsmedels­kontrollen.

”Man får inte glömma bort att havets resurser är ändliga och det är vikigt att hitta ny typ av föda”

ANN-SOFIE SANDBERG,

professor i livsmedels­vetenskap, Chalmers

 ?? Bild: PAVEL HOUBEK/TT ?? MJÖLMASK. Vad sägs om spaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask? Inte okej att servera på restaurang, säger Livsmedels­verket.
Bild: PAVEL HOUBEK/TT MJÖLMASK. Vad sägs om spaghetti Bolognese med färs baserad på mjölmask? Inte okej att servera på restaurang, säger Livsmedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden