Ttela

Misstänksa­mheten mot Stockholm ökar

- TTI

Nej, jag skulle absolut inte kunna tänka mig att flytta till huvudstade­n. Så svarar nästan fyra av tio icke-stockholma­re i en undersökni­ng som dessutom visar att många upplever att motsättnin­garna ökar mellan Stockholm och övriga landet.

– Det oroar mig: att hela var fyrtio procent tycker att motsättnin­gar ökat de senaste tio åren, och bara sju procent tycker motsatsen. Men glädjande är att människor har ett rätt konstrukti­vt förhållnin­gssätt till hur den här klyftan ändå ska slutas, säger Fredrik Torehammar, näringspol­itisk expert vid Stockholms handelskam­mare som står bakom undersökni­ngen.

TOREHAMMAR NOTERAR ATT många pekar på infrastruk­turens förmåga att bygga ihop landet, både mentalt och fysiskt, och att den grundlägga­nde samhällsse­rvicen har samma funktion.

Och många skulle ändå kunna tänka sig att bo en längre period i Stockholm, framför allt bland de yngre: 41 procent i åldersgrup­pen 18–29 år.

Drygt 2 000 personer, alla utanför Stockholms län, har svarat på undersökni­ngens frågor om hur de ser på huvudstade­n. Det visar sig att den negativa inställnin­gen till Stockholm ökar med stigande avstånd. Mest negativa är norrbottni­ngarna, medan de som bor i angränsand­e län har en mer positiv bild av huvudstade­n.

FREDRIK TOREHAMMAR konstatera­r att synen på förhålland­et mellan stad och land i stor utsträckni­ng avgörs av hur det går för den egna hembygden. Om exempelvis arbetsmark­naden och den offentliga servicen fungerar bra, då är folk ganska nöjda med samspelet.

– Sverige är av tradition ett land där vi har många stora företag som bygger hela sin verksamhet på å ena sidan dynamiken i storstäder­na, å den andra sidan humankapit­alet och naturtillg­ångarna som finns på landet. Det är naturligtv­is viktigt att det där samspelet funkar.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? STADSHUSET I STOCKHOLM. Men alla gillar inte huvudstade­n.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT STADSHUSET I STOCKHOLM. Men alla gillar inte huvudstade­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden