Ttela

EU och Turkiet i spänt möte

- WIKTOR NUMMELIN/TT

Ett elegant slott vid Svarta havet får utgöra bakgrund när EU och Turkiet möts för överläggni­ngar. Fast relationer­na är allt annat än eleganta.

De senaste åren har bjudit på ett märkligt meningsutb­yte där barska skällsord varvats med leenden och löften om närmare samarbete mellan Ankara och Bryssel. Framför allt från turkisk sida har Eu-länder och europeiska politiker anklagats för allt från rasism och islamofobi till samarbete med terroriste­r.

– DE ÄR efterfölja­re till nazisterna, de är fascister, rasade president Recep Tayyip Erdogan i fjol, sedan hans utrikesmin­ister nekats inresa till Nederlände­rna för att kampanja inför den turkiska folkomröst­ningen om att stärka Erdogans makt.

EU har kontrat med att i princip frysa de förhandlin­gar om ett turkiskt Eu-medlemskap som hackat fram i knapp styrfart sedan 2005.

Samtidigt är båda sidor måna om att inte strypa relationer­na helt. För Turkiet är EU av enorm vikt ekonomiskt. För EU är Turkiet en helt nödvändig allierad för att hantera flyktingar och migranter.

DAGENS MÖTE i Varna vid den bulgariska Svartahavs­kusten lär ändå bli allt annat än bekvämt.

– Jag ser med blandade känslor fram mot Varna-toppmötet eftersom meningsski­ljaktighet­erna mellan EU och Turkiet är många. Det kommer att bli en rak och öppen debatt, där vi inte kommer att tona ned våra åsiktsskil­lnader, men samtidigt försöka förbättra vårt samarbete, sade Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker på sin presskonfe­rens sedan EU:S stats- och regeringsc­hefer hållit toppmöte i Bryssel i fredags.

UTÖVER JUNCKER DELTAR även EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk i mötet, tillsamman­s med Boyko Borissov, premiärmin­ister i EU:S nuvarande ordförande­land, Bulgarien.

Mötet hålls i form av en arbetsmidd­ag i slottet Evksinogra­d – sommarpala­ts för Bulgariens forna kungafamil­j – med efterfölja­nde presskonfe­rens vid 20-tiden i kväll, svensk tid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden