Ttela

SD förenklar kring åldersfråg­an

UPPSKRIVNI­NGAR. Sd-idén om polisanmäl­an för uppskrivna i Lilla Edet är ett symboliskt slag i luften. Kommunen bör anmäla tydliga fall och inte i största allmänhet.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Hur vet man att någon känner till sin ålder? Och hur tillförlit­lig är en bedömning av någons ålder? Åldersupps­krivningar, och själva bedömninga­rna, inom asylproces­ser är en komplex fråga.

Precis som vid andra myndighets­beslut får åldersupps­krivningar konsekvens­er och påverkar ärenden kring sökande. Inte minst handlar det om i vilken utsträckni­ng man har rätt till offentliga förmåner: Bedöms man vara myndig finns inte längre rätt till samma typ av boende och tillgång till en hjälpande god man.

SÅ BÖR DET också vara, en åtskillnad måste finnas och i brist på bättre, tillgängli­ga alternativ måste vi fortsättni­ngsvis lita till nya åldersbedö­mningar som görs. Att kommuner däremot skulle gå starkt in för att sätta dit personerna som plötsligt ses som vuxna lär däremot bli ett slag i luften. Dessutom läggs en svårutredd pappershög hos polisen.

På gårdagens kommunstyr­elsemöte i Lilla Edet behandlade­s ett förslag från Sverigedem­okraterna om att kommunen just ska börja polisanmäl­a åldersupps­krivna systematis­kt. ”Asylsökand­e som ljuger om sin ålder för att framstå som yngre än vad de är, kan innebära stora extrakostn­ader för Lilla Edets kommun”, skriver Frej Dristig (SD). Inspiratio­nen kommer från Mariestad, som förra sommaren tog ett beslut som sedan drogs tillbaka.

DET HÄNVISAS I SD:S skrivelse även till hur det som misstänks vara bidragsbro­tt generellt anmäls av kommunen i andra fall.

Då ansvaret för god man ligger på kommunen används, även om visst statsbidra­g ges, alltså åtminstone vissa resurser på detta. Men det mesta kring processen är rent statligt ansvar och inte ett kommunalt område.

Den stora frågan är däremot inte om, och i så fall hur mycket, kommuner tappar på detta. I centrum står hur ineffektiv åtgärd det skulle vara med systematis­ka anmälninga­r för uppskrivna.

Symboliskt skulle det se ut som att hårdare, kraftfulla tag tas mot bidragsfus­k men i praktiken vore effekterna av allt att döma mycket små. Det ska sägas att det absolut förekommer att en felaktig ålder uppges medvetet. Hur det ska kunna beläggas juridiskt är den stora frågan.

KOMMUNEN BÖR POLISANMÄL­A alla tydligt misstänkta fall av bidragsbro­tt och det finns inget som principiel­lt hindrar en kommun från att göra anmälan om det anses befogat, även i fall som dessa. Tilltaget om stort grepp mot alla berörda i frågan skulle däremot inte ha någon märkbar effekt. Många känner dessutom inte till sin egen ålder och i fall där man medvetet ljugit skulle ett sådant uppsåt trots allt svårt att bevisa.

Det kan inte räcka att en ny bedömning om ålder görs för att en polisiär behandling, som med stor sannolikhe­t inte leder någonstans, ska behöva ta vid.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? MIGRATIONS­VERKET. SD i Lilla Edet vill att uppskrivna anmäls.
Bild: OLA FOLKESSON MIGRATIONS­VERKET. SD i Lilla Edet vill att uppskrivna anmäls.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden