Ttela

KALL PREMIÄR FÖR ÖRINGFISKE­T

- IDA CLIFFORDSO­N ida.cliffordso­n@bohuslanin­gen.se

På söndagen var det premiär för öringfiske­t. Alf Holmstedt och Micke Krantz satt i solen och väntade på att det tunna lagret is skulle ge med sig.

– Det ligger fortfarand­e en liten tunn isskorpa på vattnet, vi väntar på att den ska släppa, säger Alf Holmstedt, det dröjer väl någon halvtimma till.

Om det inte vore för nätter med minusgrade­r så hade de redan, sedan tidig morgon, varit igång med fisket. Nu fick det bli strax innan lunchtid. Men det är väl värt väntan tycker båda två, för dem är öringfiske­premiären den 1 april som en högtid.

– Man blir som ett barn på jul, redan veckorna innan, och jag tror att man måste fiska själv för att riktigt förstå känslan, säger Micke Krantz.

– Vi har ju väntat ett halvår på premiären nu, säger Alf Holmstedt. Påverkar temperatur­en i vattnet chansen att få napp?

– Ja det gör det, de är kräsna öringarna, säger Micke Krantz.

– De vill inte förbruka för mycket energi, om det är lite kallare i vattnet så anstränger de sig inte så mycket. Då är det svårare att få igång dem, säger Alf Holmstedt.

Att fiska handlar framförall­t om avkoppling tycker de.

– Men det är klart, säger Alf Holmstedt, är man ute ett gäng kanske man sätter lite pengar på vem som får först och störst. Fast skiljer det något hekto så vet vi ju ändå om att det handlar om tur och inte om skicklighe­t. Vad packar ni ner när ni ska ut och fiska?

– Ett par mackor, något att dricka och fiskegreje­rna, säger han.

De brukar ha extra spön också, om något går sönder eller om någon vill låna.

– Egentligen tar man med sig tre gånger så mycket som man behöver, säger Micke Krantz.

NÄR ISEN DRIVIT iväg en liten bit tar Alf Holmstedt sitt spö och kastar. Han står tyst och njuter samtidigt som han vevar in.

Bohuslänin­gen önskar god fiskelycka men får snabbt veta bättre.

– Nej, nej så får du inte säga. Det betyder otur så då kan vi lika gärna åka härifrån, skojar Micke Krantz. Man ska säga skitfiske i stället, det betyder tur.

– Okej då. Skitfiske på er!

 ?? Bilder: IDA CLIFFORDSO­N ?? PREMIÄR. Alf Holmstedt har längtat efter att få sätta igång att fiska igen. ”Här har jag fått många fina öringar”, säger han om platsen vid Bodele badplats i Uddevalla.
Bilder: IDA CLIFFORDSO­N PREMIÄR. Alf Holmstedt har längtat efter att få sätta igång att fiska igen. ”Här har jag fått många fina öringar”, säger han om platsen vid Bodele badplats i Uddevalla.
 ??  ?? BORSTMASK. ”Den här ska imitera en borstmask, det gillar öringen”, säger Alf Holmstedt.
BORSTMASK. ”Den här ska imitera en borstmask, det gillar öringen”, säger Alf Holmstedt.
 ??  ?? NJUTER. Mest handlar fiske om avkoppling tycker Alf Holmstedt.
NJUTER. Mest handlar fiske om avkoppling tycker Alf Holmstedt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden