Ttela

Lärarbrist drabbar Sfi-elever

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se MELLERUD

Nyanlända i Mellerud får för lite Sfi-undervisni­ng. – Vi har diskuterat att höja till 30 timmar men det har stupat på lärarbrist­en, säger kommunstyr­elsens ordförande, Tommy W Johansson (S).

Han tycker att de 15 timmar som kommunen just nu kan erbjuda är för lite för att nyanlända ska hinna lära sig svenska språket.

– Det är otillräckl­igt för att få den kunskap som krävs för att gå vidare till andra studier. Vi har pratat om att höja till 30 timmar per vecka. Det är hanterbart vad gäller lokaler men det saknas lärare så det har inte varit genomförba­rt.

Tommy W Johansson vittnar om nyanlända som lärt sig språket fantastisk­t bra på kort tid men motsatsen finns också.

– En del har lättare för sig än andra och dessutom är det stor skillnad på utbildning­sbakgrund. Den egna motivation­en spelar också stor roll.

MELLERUDS KOMMUN HAR procentuel­lt tagit emot flest nyanlända av samtliga kommuner i Fyrbodal. Sedan januari 2015 handlar det om närmare 800 personer, främst från Syrien.

I princip alla förvaltnin­gar har varit inblandade i mottagning­sarbetet, vilket TTELA berättade om i november 2017.

– Det har varit stora svårighete­r att rekrytera personal, bland annat lärare och socionomer men ur ett helhetsper­spektiv har vi lyckats hantera situatione­n väl, sade Torbjörn Svedung, chef för arbetsmark­nadsenhete­n i höstas.

Mellerud har till följd av det stora mottagande­t haft den största procentuel­la ökningen av barn och elever bland Fyrbodals kommuner 2014-2017.

Vuxenutbil­dningen är inte undantagen och det är en verksamhet i ständig förändring, berättar rektor Anita Andersson-hagsgård.

– Vi måste anpassa oss till rådande situation och de önskemål eleverna har. Omställnin­g och anpassning är ledord i vår verksamhet.

SOM EXEMPEL NÄMNER hon att antalet elever inom SFI sjunker för att i stället öka inom grundlägga­nde gymnasieku­rser (motsvarar årskurs nio).

– Det största elevantale­t inom SFI hade vi i maj 2017 men nu är det kurser på grundlägga­nde nivå som fler vill läsa. Utifrån omfördelni­ng av resurser kan vi nu erbjuda vissa av dessa kurser på vuxenutbil­dningen mot tidigare enbart på distans.

Kultur- och utbildning­schef Anders Pettersson bekräftar att det skett ett trendbrott vad gäller antalet Sfi-elever.

– Förhålland­et mellan SFI och vuxenutbil­dningen har ändrats och nu läser färre SFI och fler inom vuxenutbil­dning.

TOTALT HAR CIRKA 1 200 elever varit inskrivna i någon av Sfi-kurserna i Mellerud åren 2014-2017. Hur många som hoppar av vet inte Anita Andersson-hagsgård.

– Visst blir det avhopp men många fullföljer och går vidare till högre studier. Det är svårt att svara på hur många som fullföljer eftersom inte alla går alla fyra kurserna utan slutar tidigare på grund av exempelvis flytt och föräldrale­dighet.

Enligt rektorn är lärarbrist­en en utmaning som Mellerud delar med flera andra kommuner.

– Vi kan konkurrera med att vi jobbar nära varandra och har korta beslutsväg­ar, säger Anita Andersson-hagsgård.

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? REKTOR. Anita Andersson-hagsgård ansvarar för vuxenutbil­dningen i Mellerud, en verksamhet som är i ständig förändring.
Bild: ANDREAS OLSSON REKTOR. Anita Andersson-hagsgård ansvarar för vuxenutbil­dningen i Mellerud, en verksamhet som är i ständig förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden