Ttela

Stor skillnad på löneökning

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Utdelnings­fest och bonusyra. Det är stämmosäso­ng bland börsjättar­na och högkonjunk­tur för kapitaläga­rna och dess direktörer.

På fabriksgol­vet ligger löneökning­stakten på runt två procent årligen, eller för en normallönt­agare 5 000–10 000 kronor extra på ett år. Det är det så kallade märket som inget centralt löneavtal tillåts kliva över.

Men i styrelseru­mmen gäller andra märken. En vanlig arvodeshöj­ning för en ordförande i de 30 största börsbolage­n ligger på 100 000–200 000 kronor per år, eller i genomsnitt 4,3 procent. Det är dessa ledamöter som sedan bestämmer vd-lönerna. I snitt höjdes den fasta vd-lönen med 5,7 procent i fjol. Den rörliga lönen ökade med hela 46 procent i snitt, baserat på de bolag som hittills släppt sina årsredovis­ningar och där direktören var densamma under 2016 och 2017 (det var ovanligt många vd-byten under de två åren).

Då är ändå bonusberäk­ningarna snålt tilltagna, ökningarna är i flera fall betydligt högre om de bonusrelat­erade aktieprogr­ammen också räknas med. För vissa slog bonusen i taket när bolaget redovisade rekordresu­ltat, hjälpt av en stigande efterfråga­n.

– Det är märkligt att de inte alls hör den debatt som drar fram över hela världen och i Sverige om att vi inte kan dra isär mellan rika och fattiga på det sättet som vi håller på med just nu, säger LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on.

– Det är otroligt girigt och så kommer de i nästa avtalsröre­lse och säger att det finns absolut inget löneutrymm­e. Det är för jävligt att de inte ser det sambandet, fortsätter han. TT: Var ni för flata i förra lönerörels­en?

– Nej , vi har fortfarand­e en bra reallöneut­veckling. Men om vi ska hålla ihop lönebildni­ngen får inte ett litet frälse dra iväg med tvåsiffrig­a tal, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden