Ttela

Sverige sörjer Lill-babs

KULTUR: ”HON HAR BETYTT ALLT”

- SARA HALDERT/TT BEATRICE NORDENSSON/TT GUSTAV SJÖHOLM/TT MIRANDA SIGANDER/TT SARA ULLBERG/TT

En av Sveriges mest älskade artister är död. Barbro ”Lillbabs” Svensson blev 80 år gammal. – Hon var en stark personligh­et och en suverän underhålla­re och har spridit glädje till svenska folket i hela sitt vuxna liv, ända sedan tonåren, säger Lasse Berghagen.

Artisten Barbro ”Lill-babs” Svensson avled på tisdagsför­middagen i sviterna av cancer, 80 år gammal. Det var när hon kom in till sjukhus akut i början av mars med hjärtsvikt som cancern upptäcktes.

”Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombinatio­n som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma”, skriver döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen på Instagram.

Lill-babs fick sitt stora genombrott med låten Är du kär i mig ännu, Klas-göran? 1959 och har stått på scenen ända sedan dess som en av Sveriges mest folkkära artister. Lasse Berghagen, som var gift med Lill-babs mellan 1965 och 1968 och är pappa till Malin Berghagen, besökte henne nyligen på sjukhuset.

– Jag var upp till henne, men då sov hon. Men jag fick säga adjö.

Han säger att det starkaste minnet av Lill-babs är hennes otroliga vilja att sprida glädje

– DET ÄR INTE BARA ett minne, det är hur många som helst, där hon gav totalt av sig själv för att glädja folk. Hon var en generös och varm personligh­et. Hon var en stark personligh­et och en suverän underhålla­re och har spridit glädje till svenska folket i hela sitt vuxna liv, ända sedan tonåren, säger han.

Även artisten Ann-louise Hanson fick säga adjö till Lill-babs på sjukhuset.

– Det är en oerhörd saknad, jag kan knappt förstå det. Hon var en otrolig människa som alltid klarade av allt, det ordnade sig alltid med henne. Det här fixar Barbro, brukade vi säga. Men inte den här gången, säger hon.

De båda lärde känna varandra i tonåren och har också arbetat mycket tillsamman­s, senast i höstas då de var ute på turné ihop.

– Vi hade en sådan fin gemenskap. Det känns så konstigt att man inte ska få känna den igen. Hon var så glad, positiv och omtänksam. Nu tänker vi på hennes stora, fina familj, där finns det så mycket kärlek och hjärta. Hennes stora hjärta har smittat av sig.

Även Siw Malmkvist och LillBabs började sin yrkesbana ungefär samtidigt och samarbetad­e många gånger under årens lopp.

– Hon var underbar, vi hade roligt på scenen. Hon kunde ta skoj och hon skojade själv –det känns ofattbart att vi inte ska träffas mer. Men hon är en del av mig, hon finns i min själ, säger Siw Malmkvist. Vad har hon betytt för det svenska musiklivet?

– Det var en svår fråga. Vad har hon betytt? Hon har väl betytt allt.

ARTISTEN PLURA JONSSON var med i den första säsongen av Tv4program­met Så mycket bättre tillsamman­s med Lill-babs 2010. Han beskriver henne som underbar och kramig.

– Hon var väldigt snäll och omtänksam och brydde sig om alla. Och hon hade en jäkla arbetsmora­l, hon ramlade i Så mycket bättre och slog sönder ansiktet. Det första hon sade när hon vaknade upp på golvet var nu har jag förstört hela tv-programmet, i stället för att säga nu har jag slagit sönder ansiktet.

Musikjourn­alisten Fredrik Strage intervjuad­e Lill-babs i sin podcast Hemma hos Strage 2016. Där berättade hon bland annat om hur hon turnerade runt i hela Europa och sjöng både på tyska och på italienska samt om när Beatles besökte Sverige och hon fick skriva autografer till dem.

– Det jag ser som mest fascineran­de är att hon kunde vara så extremt glamorös och sådan superstjär­na, samtidigt som hon var jordnära och folklig. Hon var både den glittriga primadonna­n och den snälla damen som satt hemma i köket i Järvsö, säger han. Hur tror du att hon kommer att bli ihågkommen?

– Som en tuff brud i lyxförpack­ning, med gummistövl­ar, fast förankrad i den svenska glesbygden.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT
 ??  ?? MÅNGSIDIG. Barbro ”Lill-babs” Svensson är död. Hon medverkade i SVT:S Stjärnorna
MÅNGSIDIG. Barbro ”Lill-babs” Svensson är död. Hon medverkade i SVT:S Stjärnorna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden