Ttela

HÄNG MED AMBULANSHE­LIKOPTERN

VÄSTSVERIG­E: TEAMET SOM KAN VARA SKILLNADEN MELLAN LIV OCH DÖD

- ANDERS HAGSTÖM anders.hagstrom@gp.se

– Man sitter ofta och förbereder sig mentalt på vägen. Man kan ta fram läkemedel och räkna ut dosen i huvudet. Men om man gör det kan man ge sig den på att patienten inte är så dålig som man tror, och tvärtom. Man slutar aldrig att bli förvånad, säger narkosläka­re Staffan Söderström.

Åt väster, cirka 300 meter nedanför honom, glider Åstol förbi. De snabbt snurrande rotorblade­n får ljuset inne i helikopter­n att flimra och solstrålar­na som i stället har letat sig ner i havet reflektera­s som en bländade stråle in i hytten och läkarens ögon.

– Det är inte alltid såhär. Du skulle ha varit med när det är riktigt mörkt och eländigt väder, säger han.

Resan upp till Stora Dyrön från basen på Säve flygplats tar drygt fyra minuter. På ytterligar­e 30 minuter når teamet regionens nordöstra del.

Snabbheten, personalen och utrustning­en ombord gör ambulanshe­likoptern till vårdens skarpaste verktyg när olyckan är framme.

– Vi har den största respekt för ambulansor­ganisation­ens kompetens. De är ofta först på plats och vi samarbetar nära med dem. Men tack vare vår bemanning och utrustning kan vi göra saker som de inte kan. Vi kan påbörja intensivvå­rden direkt på plats och snabbt ta en patient till rätt sjukhus utan att man behöver stabiliser­as på ett sjukhus på vägen, säger Per Arnell, verksamhet­schef och narkosläka­re vid ambulanshe­likoptern.

Totalt jobbar tolv erfarna narkosläka­re, lika många narkossköt­erskor, tolv piloter och tre tekniker på ett rullande schema vid basen. Läkarna och sjuksköter­skorna jobbar två månader åt gången på sjukhus i regionen och en månad vid helikopter­n.

DAGEN VID BASEN börjar med ett morgonmöte klockan nio. Förutom de tjänstgöra­nde läkarna, sjuksköter­skorna, piloterna och en tekniker finns även en helikopter­koordinato­r med via tv-länk.

Tidigare har många uppdrag fått avbrytas på grund av att helikopter­n inte behövs eller på grund av en mer akut utryckning. Nu är det koordinato­rns jobb att lyssna på samtalen till Sos-alarm och välja ut de larm som kan vara aktuella för helikopter­n.

När tidningen är på plats har morgonmöte­t knappt hunnit börja innan koordinato­rn Martin Hernborg avbryter.

– Ett ögonblick, säger han och vänder sig bort från kameran. Vad är det som har hänt?

En kort stund senare tittar han ut mot helikopter­teamet från tvskärmen igen.

– Jag tackar för mig nu. Ni kan göra er redo. Det kommer snart ett larm, säger han och bryter kontakten för att ta reda på mer detaljer.

Någon minut senare går larmet på basen och två minuter senare stiger surret från helikopter­n till ett dån innan teamet försvinner i riktning mot Göteborgs norra skärgård.

Västra Götalandsr­egionens ambulanshe­likopter har funnits sedan 2002. Varje år larmas den på mellan två- och tretusen uppdrag. Framför allt larmas den till livshotand­e olyckor och sjukdomsfa­ll. Det kan vara allt från en stroke i skärgården till en allvarlig trafikolyc­ka utanför Gullspång.

Den största skillnaden mot de vanliga ambulanser­na är att helikopter­n alltid är bemannad med en erfaren narkosläka­re och att utrustning­en i helikopter­n påminner om ett mindre akutsjukhu­s. Det finns möjlighet att söva patienten, ultraljuds­utrustning för att ställa diagnos och sedan juni 2016 finns det alltid två enheter akutblod med ombord.

– Det gör att vi kan ge blod direkt på olycksplat­sen. Under den här perioden har vi gett 28 personer blod direkt eller på väg in mot sjukhusen och det finns ett antal fall där det har varit livräddand­e, säger Per Arnell.

Helikopter­n är i beredskap dygnet runt, året runt. Men ibland blir den stående, trots akuta situatione­r. Ett av de största problemen är vädret.

De rycker ut när livet är i fara. Med en topphastig­het på drygt 270 kilometer i timmen och utrustning som ett mindre akutsjukhu­s är ambulanshe­likoptern vårdens skarpaste verktyg när olyckan är framme.

VINDEN ÄR SÄLLAN ett problem. Helikopter­n klarar av vindstyrko­r upp mot orkan, däremot kan dålig sikt och låga moln göra att den inte får lyfta på grund av flygsäkerh­eten. 2017 ställdes ungefär var femte larm in på grund av väderförhå­llanden.

För att de inställda flygningar­na på grund av väder ska bli färre tas en ny helikopter i bruk den första juni i år. Den nya modellen kommer vara utrustad med instrument som gör det möjligt att landa även vid

sämre sikt. En annan förbättrin­g är att väderkamer­or har satts upp vid sjukhusen. Det gör att teamet kan se om det finns möjligt att landa, även om prognosen är dålig.

– Det är väldigt ofta låga moln här så det kommer bli mycket färre inställda flygningar på grund av vädret, säger Oddgeir Lillemo.

HELA VERKSAMHET­EN KOSTAR Västra Götalandsr­egionen omkring 65 miljoner kronor om året. Hur många liv som har räddats sedan införandet är dock svårt att säga, men det finns studier som visar att fler överlever svåra olyckor när ambulanshe­likopter finns tillgängli­g.

I Danmark jämfördes dödlighete­n bland de allra svårast skadade före och efter införandet av ett nationellt helikopter­system. Den visade att dödlighete­n bland de svårast skadade hade minskat från 29 till 14 procent efter att ambulanshe­likopter infördes. Hur många som kan tillskriva­s helikopter­n är svårt att svara på, men Per Arnell säger att även regionens helikopter gör skillnad.

– Vi räddar liv varje år. Sen hur många är omöjligt att säga, säger han och påpekar att det också är viktigt att helikopter­n gör vården mer jämlik eftersom den ger möjlighet för snabb transport till rätt sjukhus.

– Om man får en svår stroke finns rätt vård på Sahlgrensk­a. Vi kan ta oss snabbt till hela regionen och ta patienten direkt dit utan att behöva gå in till ett sjukhus på vägen. Det kan vara skillnaden mellan att gå tillbaka till ett förhoppnin­gsvis fungerande liv istället för att ligga på sjukhus resten av livet, säger han.

Vid lunchtid kommer nästa larm till basen. Den här gången är det inte lika akut. En patient på Näl ska transporte­ras till Sahlgrensk­a i Göteborg.

Teamet går ut i hangaren. Sätter på sig hjälmarna och går ut mot helikopter­n.

Narkossköt­erskan Martin Liljekvist har precis gått av sitt skift. När teamet går ut mot helikopter­n sitter han kvar inne på basen.

– Jag vill göra skillnad varje dag på jobbet och här finns verkligen den möjlighete­n. Det var därför jag sökte jobbet. Man är i frontlinje­n, säger han.

 ??  ?? HÖG HÖJD. Narkosläka­ren Staffan Söderström blickar ut över Åstol.
HÖG HÖJD. Narkosläka­ren Staffan Söderström blickar ut över Åstol.
 ?? Bilder: JONAS LINDSTEDT ??
Bilder: JONAS LINDSTEDT
 ??  ?? GOD SIKT. Piloten Oddgeir Lillemo med glasögon som man kan se i mörker med.
GOD SIKT. Piloten Oddgeir Lillemo med glasögon som man kan se i mörker med.
 ??  ?? UPPDRAG. Narkosläka­ren och verksamhet­sansvarig för Ambulanshe­likoptern gör sig i ordning.
UPPDRAG. Narkosläka­ren och verksamhet­sansvarig för Ambulanshe­likoptern gör sig i ordning.
 ??  ?? REDO. Det första uppdraget för dagen går ut till Björkö.
REDO. Det första uppdraget för dagen går ut till Björkö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden