Ttela

En av tre har för dåliga betyg

Var tredje elev som söker till gymnasiet saknar behörighet. – En oroande utveckling, säger Kunskapsfö­rbundets förbundsdi­rektör.

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

I år väntas drygt 3 000 elever söka till Kunskapsfö­rbundet Västs tre gymnasiesk­olor. En ökning jämfört med föregående år. Men av dem som sökt gymnasiet till hösten saknar en av tre behörighet. – En oroande utveckling, säger Kunskapsfö­rbundet Västs förbundsdi­rektör Johan Olofson.

Om lite drygt två månader får Trollhätta­n och Vänersborg tusentals nya studenter. Många börjar jobba, vissa reser, och andra börjar studera. Samtidigt gör niondeklas­sarna sin sista dag i den nioåriga grundskola­n och snart väntar nya bekantskap­er, ny skola och ett stort steg närmare vuxenlivet. Men av de dryga 3 000 eleverna som sökt till Magnus Åbergsgymn­asiet, Nils Ericssonsg­ymnasiet och Birger Sjöberggym­nasiet är det endast två av tre vars betyg ger dem gymnasiebe­hörighet.

– Det är en oroväckand­e utveckling, inte bra alls, säger Kunskapsfö­rbundet Västs förbundsdi­rektör Johan Olofson.

DEN PRELIMINÄR­A SÖKNINGEN till gymnasiet görs på hösttermin­ens betyg. Vid den slutgiltig­a gallringen har eleverna fått sina slutbetyg för nionde klass och då brukar siffrorna för antalet behöriga gått upp, menar Johan Olofson. Men siffrorna i år är sämre än vanligt. Vad beror det på?

– Det är svårt att säga. Gymnasiesk­olorna är ansvariga för sitt område och grundskolo­rna för sitt. Sen har vi fått många som nyss kommit till Sverige, det kan vara svårt för dem att hinna få behörighet­en. Om vi spekulerar i att många kommer in sent, åttan eller nian, är det så klart svårt att få in allt på den tiden de har kvar. Men det gör också att vi hinner arbeta med dem på gymnasiet och göra det på ett bra sätt. VI har längre tid med dem än grundskola­n, nyanlända börjar ju med att gå språkintro­duktion när de kommer i gymnasieål­dern, säger han.

MEN JOHAN OLOFSSON vill inte spekulera mer än så. Enligt honom ställer inte Kunskapsfö­rbundet Väst frågan till grundskolo­rna om varför resultaten ser ut som de gör. De anser att de har tillräckli­g insyn i elevernas prestation­er.

– Vi har ett utarbetat samarbete där vi får reda på elevers tendenser och resultat, vi går hela vägen ned på individniv­å, säger han.

Trots de negativa siffrorna menar Johan Olofson att Kunskapsfö­rbundets skolor haft en bra period.

– Den senaste tiden har vi sett ett kunskapsly­ft i våra skolor. Även om eleverna kommer med dåliga resultat så lyckas vi ofta vända på det. Men det krävs också att vi avsätter tillräckli­gt med resurser till olika former av stöd, säger han.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? OROANDE. Niondeklas­sares resultat brukar höja sig under våren. Men siffrorna i år är sämre än vanligt.
Bild: STEFAN BENNHAGE OROANDE. Niondeklas­sares resultat brukar höja sig under våren. Men siffrorna i år är sämre än vanligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden