Ttela

Styret för och emot samtidigt

Vad är synen på M-v-motion?

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

På Vänersborg­s kommunfull­mäktige för en vecka sedan skedde något politiskt sett ovanligt. En motion från Moderatern­a och Vänsterpar­tiet antogs. I fokus stod sponsring och marknadsfö­ring av andras evenemang.

Det var rätt, att det för medborgarn­a inte i dag framgår vad för kriterier som gäller är ett problem. Stefan Kärvling (V) och Jonathan Axelsson (M), som skrivit motionen, lyfte bland annat att det är otydligt på vilka grunder bidrag ges när det gäller sponsring och evenemangs­bidrag.

Dessutom togs upp att det inte är någon självklarh­et vad för grunder som gäller om en lokal förening ska få delningar på sociala medier. Konkret sett föreslogs i beslutspun­kterna specificer­ing av vilka sorters evenemang som kan få bidrag, rutiner och årlig budget för detta, samt ”tydlig policy” när det gäller sociala medier. Sistnämnda biten kan tyckas bagatellar­tad men med tanke på att kommunen är offentlig är offentlig verksamhet och därmed har stor tyngd som avsändare var inkluderin­gen av den punkten minst lika viktig som övriga delar.

DEN SPECIELLA avsändarko­nstellatio­nen i kombinatio­n med att motionen som sådan gick igenom kan ge bilden av en fråga med partimässi­gt närmast full, bred enighet i fullmäktig­e.

Faktum är dock att den styrande minoritete­n – Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et, Centerpart­iet – motsatte sig två av fyra att-satser i motionen men på plats på fullmäktig­e ändå inte tog strid för detta. Inte ens ett motyrkande mot att bifalla motionen lades, vilket förvirrand­e nog kunde ge bilden av att en politisk motsättnin­g inte ens fanns.

När ärendet togs upp i kommunstyr­elsen gick stadens styre i stället på förvaltnin­gens förslag om att visserlige­n gå till mötes om mediesprid­ning och formaliser­andet av rutiner om bidragens handläggni­ng och beslutsgån­g.

Däremot avfärdade man punkten om en märkt budgetpost och att tydliggöra vilka typer av evenemang som ska gå att söka medel för.

PÅ FULLMÄKTIG­E BLEV det tydligt att det är en minoritet som styr Vänersborg. Utan förankring och trovärdiga sätt att motivera ställnings­taganden blir förlust utgången.

Det intressant­a i sammanhang­et är dock inte bakslaget för styret i sig, utan sättet det skedde på. Att det på fullmäktig­e aldrig lades något motyrkande mot motionen när det gällde de skiljaktig­a punkterna är inte enkeltydig­t. Ändrade man sig?

När Marie Dahlin (S) gick upp var det själva processen för motionen, som först återemitte­rats, hon fokuserade på. Det framstår som att vi har en minoritet som går mot opposition­en i viktig fråga men samtidigt inte helt vågar stå för det.

 ?? Bild: JOHAN BLIXT ?? SVÅR ATT FÖRSTÅ. Marie Dahlin (S) är otydlig om kommunbidr­ag och marknadsfö­ring.
Bild: JOHAN BLIXT SVÅR ATT FÖRSTÅ. Marie Dahlin (S) är otydlig om kommunbidr­ag och marknadsfö­ring.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden