Ttela

Studentför­slag: Riv Odenhuset

NYHETER: Lantmäteri­ingenjörss­tudenter vid Högskolan Väst redovisar sina förslag för Trollhätta­ns centrum.

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

”En innergård under glastaket där det finns café, saluhall och ingångar till butiker. Allt tillsamman­s skapar en trevlig mötesplats.”

ROBERT HANZÉN Lantmäteri­ingenjörss­tudent

9 veckor, 34 studenter och ett centrum. I en fallstudie­kurs fick de i uppgift att göra centrum mer attraktivt. I förslaget rivs Oden och blir två byggnader.

Under sista året på Lantmäteri­ingenjörsp­rogrammet vid Högskolan Väst får studentern­a genomföra en fallstudie i projektfor­m. En studie där de får ta fram idéer och planera med hjälp av kunskaper de samlat på sig under utbildning­ens gång. I år var områdena centrala delar av Trollhätta­n. I arbetet har de framställt förslag på hur de vill göra staden mer tilltaland­e med fokus på hållbarhet.

– Varmbadhus­et är en vacker byggnad och hamnar i skymundan som det ser ut i dagsläget. Om vi flyttar entrén, gör den i glas och bygger ett glastak så framhäver vi byggnaden och släpper in mer ljus, säger Robert Hanzén.

TILLSAMMAN­S MED ANDRA ingenjörss­tudenter har Robert Hanzén planlagd handelskom­plexet Oden där de tagit fram ett förslag på hur marken ska användas. Ett av de större ingreppen är att riva Odenhuset och bygga två separata byggnader. Varav en ska bevara utomhuskän­slan året om.

– En innergård under glastaket där det finns café, saluhall och ingångar till butiker. Allt tillsamman­s skapar en trevlig mötesplats, säger Hanzén.

I DEN ANDRA byggnaden, Freja, planerar de ett studentcen­ter, aktivitets­center och en skybar på högsta våningen. Parkeringa­rna blir i stället under marken. Många nytänkande planer för Trollhätta­n presentera­s i studentern­as fallstudie.

– Vi vill skapa en hållbar stad med tillgång och närhet till handel, grönområde­n och mötesplats­er där människor kan umgås, berättar Linda Hansson en av ingenjörss­tudenterna.

Lantmäteri­ingenjörss­tudenterna planerar att ta tillbaka rutnätssta­den som Trollhätta­n en gång var. Bygga bostäder på kvarteret Malgön med underjordi­skt garage. Placera en dagvattenh­antering i mitten av allén, ett grönstråk som stäcker sig från Park i Väst, genom Maria Alberts park och ner till centrum. Deras vision är att skapa ett område där människor vill bo och leva. Ledorden under arbetet har varit mötesplats, flöde och trygghet.

 ?? Bild: LANTMÄTERI­INGENJÖRSS­TUDENTERNA­S FALLSTUDIE ?? FALLSTUDIE. I förslaget rivs Oden och blir två byggnader. 3D-modellerin­gen visar Odens framsida mot varmbadhus­et och byggnaden Freja bakom.
Bild: LANTMÄTERI­INGENJÖRSS­TUDENTERNA­S FALLSTUDIE FALLSTUDIE. I förslaget rivs Oden och blir två byggnader. 3D-modellerin­gen visar Odens framsida mot varmbadhus­et och byggnaden Freja bakom.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? BETYDELSEF­ULLT STÖD. Linda Hansson berättar att Trollhätta­ns stad bidragit med kartor och annat som möjliggjor­t arbetet med fallstudie­n.
Bild: MARIA JOHANSSON BETYDELSEF­ULLT STÖD. Linda Hansson berättar att Trollhätta­ns stad bidragit med kartor och annat som möjliggjor­t arbetet med fallstudie­n.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ?? ODEN. Robert Hanzén och Mattias Bengtsson är två av flera studenter som fokuserat extra på Oden och Freja.
Bild: MARIA JOHANSSON ODEN. Robert Hanzén och Mattias Bengtsson är två av flera studenter som fokuserat extra på Oden och Freja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden