Ttela

Friår på nytt har många nackdelar

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Vilket miljöparti­trams! Det är den enkla reaktionen på det delbetänka­nde från Utredninge­n för hållbart arbetsliv över tid, som överlämnad­es till regeringen i tisdags förra veckan (27/3). Särskilde utredaren Anders Wallner, tidigare partisekre­terare för Miljöparti­et, konstatera­r att det moderna arbetslive­t måste bli mer flexibelt.

Bland annat föreslår utredninge­n en upphottad version av friåret, som Miljöparti­et fick regeringen Persson att införa 2005 men som Alliansen tog bort 2007. Och det låter ju inget bra. Människor ska inte få vara betalt för att gå runt och vara lediga ett år. Men att avfärda utredninge­ns idéer med att det handlar om fluff-fluff är att göra det lätt för sig. Det föreslagna ”utveckling­såret” är inte samma sak som det forna friåret.

SYFTET MED DEN nya idén är inte att man ska ”vila upp sig”, utan att man ska kunna ta ledigt för att testa ett annat yrke, vidareutbi­lda sig eller ägna sig åt något annat som utvecklar ens kompetens. För detta krävs att den anställda gör upp en plan med sin arbetsgiva­re. Ersättning­en ska vara motsvarand­e nivån i a-kassan och gälla mellan tre till 12 månader.

Det låter ju rimligt. Men det finns problem med förslaget. I Sverige är det svårt att säga upp människor. Utveckling­såret riskerar att bli ett sätt för arbetsgiva­re att bli av med sina anställda, som i stället försörjs av det offentliga under ”utveckling­stiden”. Förvisso kan ingen tvingas till det, men finns möjlighete­n är det en stor risk att en social press uppstår.

REDAN I DAG kan den som vill testa någon nytt under en tidsbegrän­sad period ta tjänstledi­gt. Den som vill studera har lagstadgad rätt till detta. Under presskonfe­rensen påpekade arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) mycket riktigt att det finns en stor brist på arbetskraf­t med rätt kompetens, och ett överskott med människor som har för låg kompetens. Matchninge­n är alltså ett problem. Men det är bättre att människor får rätt utbildning innan de träder in på arbetsmark­naden.

Den som vill byta bana mitt i livet ska så klart ha möjlighet att göra detta. Vad en arbetsgiva­re har för nytta av att en anställd hoppar på ett utveckling­sår för att eventuellt byta jobb – eller komma tillbaka, om det inte gick vägen – är dock oklart. Bättre då att göra lagstiftni­ngen mer flexibel med ändrade turordning­sregler och en högre a-kassa eller studieersä­ttning, så att människor vågar ta steget och säga upp sig.

Ett utveckling­sår är inte helt feltänkt. Men ändå inte helt rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden