Ttela

Alla kan inte vara elit och framgångsr­ika

- KATE GIAEVER VÄNSTERPAR­TIET VÄNERSBORG

Har någon hört talas om mannen som klädde av sig naken och gick ut på stan med motivering att han redan fått blotta sin integritet inför all den personal som strömmar igenom hemtjänst, assistans och handläggar­e. Så är det för många som behöver hjälp inom LSS.

Det känns som att det nålsögat har blivit trängre och trängre att ta sig igenom.

DET SENASTE ÄR att blinda och gravt hörselskad­ade ska behöva redovisa sina inköp inför en myndighet. De har nu en schablonsu­mma om 2500 kronor i månaden för de merkostnad­er som uppstår när de inte själva inte kan ta del av de priser som du och jag ser som självklara. Vi jämför priser, tar del av mängdrabat­ter eller andra val vi medvetet gör dagligen när vi handlar.

Vi uppmuntrar med rätta att alla ska kunna leva ett så självständ­igt liv som möjligt. Detta blir ett steg tillbaka. Inte så stort kanske många tycker. Men om vi själva behöver redovisa allt vi gör i livet eller de val vi gjort, vad hade vi tyckt om det?

HUR MÅNGA AV er ”normala” har behövt besöka arbetsförm­edlingen, försäkring­skassan eller skattekont­oret här i Vänersborg. De samsas om en lokal. Sittplatse­r för de som väntar är nästan obefintlig­t. När du får ”hjälp” av respektive myndighet ska du redogöra för ditt ärende offentligt. De har övergått till någon typ av mingelverk­samhet. Vid ett ståbord avhandlas föräldrafö­rsäkring, hjälp med olika ansökninga­r/intyg eller varför du överhuvudt­aget inte har ett jobb att gå till.

Hur mycket har inte avhandlats inför obehöriga bara för att vi tvingats fösas ihop som en boskapshor­d utan möjlighet till avskildhet.

Sakta, sakta förskjuts gränserna om vad som är rimligt, längre och längre bort från anständigh­eten. Vi behöver inte ett kallare samhälle, vi behöver ett mänskligar­e samhälle. Ett samhälle som tar till vara på de resurser vi innevånare faktiskt utgör. Utifrån egen förmåga. Vi är alla lika olika på ett eller annat sätt och det borde vi vara glada över. Alla kan inte vara elit eller högprester­ande. Alla kan inte heller vara framgångsr­ika och kostnadsef­fektiva.

Samhället behöver inte fler som plockar ut oskäliga övervinste­r på bekostnad av andra. Det behövs heller inte fler som flyttar sina pengar utomlands på bekostnad av välfärden. Vi behöver medmänskli­ghet, omsorg och empati.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MINGEL? Myndighete­rna bemötanden har blivit någon typ av mingelverk­samhet.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MINGEL? Myndighete­rna bemötanden har blivit någon typ av mingelverk­samhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden