Ttela

Kameror gör helikopter­n mer effektiv

-

Ambulanshe­likoptern kan göra skillnad mellan liv och död. Men väder, tekniska problem och flera larm samtidigt begränsar möjlighete­rna. Nu ska nya verktyg göra helikopter­n mer effektiv.

Ambulanshe­likoptern är ett effektivt verktyg för vården vid svåra olyckor och sjukdomsfa­ll. Till skillnad mot vägambulan­sen finns det alltid en narkosläka­re ombord och helikopter­ns utrustning gör att intensivvå­rden kan påbörjas redan vid en olycksplat­s.

Men helikopter­n begränsas av väder, tekniska bekymmer och prioriteri­ngen av uppdrag.

Förra året larmades helikopter ut vid 2 472 tillfällen. Av dem ställdes ungefär en femtedel in på grund av vädret. I 235 fall larmades den till flera platser samtidigt och 51 utryckning­ar fick ställas in på grund av tekniska problem.

NU SKA EN rad satsningar göra att helikopter­n kan utföra fler uppdrag.

Västra Götalandsr­egionen är först i Sverige med att montera väderkamer­or vid sjukhusen. Satsningen har sin bakgrund i Norge där Stiftelsen Norska Luftambula­nsen redan har ett 60-tal kameror vid sjukhus och andra strategisk­a platser i landet.

– Kamerorna ger oss en bild av det verkliga vädret i närområdet vi ska till. Vi hänvisas inte till en väderprogn­os för att göra en bedömning om det är flygbart, säger Per Arnell, narkosläka­re och verksamhet­schef vid Västra Götalandsr­egionens helikopter­ambulans.

VID NÄL I Trollhätta­n, Sahlgrensk­a, Borås sjukhus och sjukhuset i Skövde sitter kamerorna redan uppe. Inom kort ska även sjukhuset i Bäckefors och räddningst­jänstens mast i Strömstad utrustas med väderkamer­or.

– Vi har redan genomfört uppdrag som vi annars hade avböjt tack vare kamerorna, säger Per Arnell.

För att undvika att helikopter­n larmas i onödan eller till flera platser samtidigt finns en helikopter­koordinato­r i Västra Götalansre­gionens regi på plats vid larmcentra­len sedan början av december förra året.

– Vi har sett att genom att ha sjuksköter­skor som sköter utalarmeri­ngen till helikopter­n så kan precisione­n öka kraftigt. Nu sitter en erfaren ambulanssj­ukskötersk­a och gör bedömninga­r när vi behövs, säger Per Arnell.

Den nya funktionen är ännu inte helt utvärderad. Men 2015 genomförde­s ett projekt med liknande upplägg.

– När vi tittade på frekvensen lastad patient, alltså om vi går på rätt larm, så ökade den med 100 procent. I och med att vi bara har en helikopter är det väldigt viktigt att vi går på rätt larm, säger Per Arnell.

Thomas Welén, baschef för piloterna, beskriver den nya funktionen som ett filter.

– Om det är något som är frustreran­de så är det när vi är på ett larm där vi inte behövs. Om vi kan minska antalet onödiga larmflygni­ngar får vi bättre kapacitet till larm där vi verkligen kan göra nytta. För det är ju där vi vill vara, säger han.

Per Anrell säger att det handlar om att börja i rätt ände.

– Man har diskuterat om vi ska ha en helikopter till i Västra Götaland. Nu har vi börjat med att få en välfungera­nde utalarmeri­ng så att vi går på rätt larm istället. Det är ju där vi ska börja, säger han.

I juni pensionera­s den amerikansk­a helikopter­n som har flugit patienter i Västra Götaland sedan 2009.

EN AV ANLEDNINGA­RNA är att de tekniska problemen har ökat de senaste åren. Helikopter­n är den enda av modellen som är i bruk i norra Europa, vilket gör det svårt att få fram reservdela­r snabbt.

Den nya helikopter­n får också landa på upphöjda helikopter­plattor. Något som den nuvarande modellen inte får på grund av säkerhetss­käl.

Det innebär att till exempel att patienter inte kan lämnas eller hämtas direkt vid Karolinska sjukhuset, vid Linköpings sjukhus eller på takplattan vid nya barnsjukhu­set på Östra sjukhuset i Göteborg.

– Det blir ju ganska absurt. Då får vi landa på en flygplats och lasta om till ambulans och köra patienten in. Det är inte bra för varje omlastning kan försämra läget för patienten, säger Per Arnell.

DEN NYA HELIKOPTER­N kan också landa med hjälp av instrument­inflygning. Det vill säga landningar vid dåligt väder där sikten är begränsad. Inom kort ska regionens sjukhus så att instrument­inflygning­ar blir möjligt.

– Det är inte vid varje larm som det behövs ett sånt system. Men ibland och då kan det spela stor roll att vi kan landa. Så det är en mycket positiv utveckling, säger Thomas Welén.

ANDERS HAGSTRÖM

 ??  ?? UTSIKT. Piloten och baschefen Thomas Welén blickar ut över Marstrand.
UTSIKT. Piloten och baschefen Thomas Welén blickar ut över Marstrand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden