Ttela

Högskolan Väst startar intensivvå­rdsutbildn­ing

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

Efter diskussion­er mellan Näl och Högskolan Väst står det nu klart. Till hösten startar en intensivvå­rdsutbildn­ing i Trollhätta­n.

Under ett möte i Utveckling­soch samverkans­rådet för Specialist­sjuksköter­skeprogram­met på Högskolan Väst framförde vårdverksa­mheten önskemål om en specialist­sjuksköter­skeutbildn­ing med inriktning Intensivvå­rd. I dag finns liknande utbildning närmast i Borås, och utbildning­en i Trollhätta­n kommer att ges såväl på helsom deltid med totalt 15 platser.

– UTBILDNING­SPLANEN OCH kursplaner är framtagna i nära samverkan mellan personal från högskolan och med personal från Intensivvå­rden på Näl, berättar Britt Hedman Ahlström, avdelnings­chef på Institutio­nen för hälsoveten­skap vid Högskolan Väst i ett pressmedde­lande.

Utbildning­en riktar sig till dem som har sjuksköter­skeutbildn­ing sedan tidigare, och de framtida studentern­a är tänkta att leda omvårdnade­n inom intensivvå­rden när de är utexaminer­ade. Programmet ger en fördjupad kunskap i att utföra komplex omvårdnad till patienter som är kritiskt sjuka parallellt med omvårdnad av patienter.

Inom ramen för programmet finns verksamhet­sförlagd utbildning, VFU, som integreras med teoretiska studier på campus.

– Tanken är att du som student får identifier­a komplexa omvårdnads­problem från vården, analysera och problemati­sera dessa under den teoretiska delen, för att sedan återkoppla till vårdverksa­mheten under VFU:N, säger Britt Hedman Ahlström.

STUDIERNA SOM FÖRLÄGGS inom verksamhet­en utgår också från en basplaceri­ng som studenten återvänder till under hela utbildning­en.

– Förutom den verksamhet­sförlagda delen i utbildning­en sker lärande för dessa studenter i verklighet­strogen miljö, i kliniskt lärandecen­trum. Där görs scenariotr­äning som utgår från patientfal­l med simulering­sdockor, säger Britt Hedman Ahlström.

Sista ansöknings­dagen till utbildning­en är den 16 april.

 ?? Bild: HÖGSKOLAN VÄST ?? VIDAREUTBI­LDNING. Den 16 april är sista dagen att ansöka till den nya utbildning­en.
Bild: HÖGSKOLAN VÄST VIDAREUTBI­LDNING. Den 16 april är sista dagen att ansöka till den nya utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden