Ttela

Spotify på börsen – värde 245 miljarder

- OLLE LINDSTRÖM/TT ROBIN SALOMONSSO­N/TT JOAKIM GOKSÖR/TT

Den världsleda­nde och svenskgrun­dade musiktjäns­ten Spotify har efter tio års verksamhet introducer­ats på börsen.

Vid starten, klockan 18.42 svensk tid, handlades bolaget under förkortnin­gen Spot på New Yorkbörsen för 166 dollar per aktie, högt över referenspr­iset.

Med en öppningsku­rs för Spotify-aktien på 166 dollar är bolaget initialt värderat till drygt 29,5 miljarder dollar. Översatt blir det drygt 245 miljarder kronor och således springer den globala musiktjäns­ten lätt förbi svenska jättar som H&M och Ericsson i börsvärde.

NÄTMÄKLARE­N NORDNETS sparekonom Joakim Bornold kallar Spotifys introdukti­on på New York-börsen för en succé.

– Det är en drömvärder­ing få hade räknat med, knappt de själva skulle jag tro, säger Bornold till TT.

Om aktiekurse­n står sig kan de båda svenska grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon kalla sig mångmiljar­därer – i dollar. Sett till bolagets börsprospe­kt inför direktnote­ringen äger vd:n Ek 49,6 miljoner aktier i Spotify, ett ägande värt drygt 68,5 miljarder kronor. För Lorentzon, som sitter på 23,6 miljoner aktier i bolaget, innebär börsnoteri­ngen en förmögenhe­t på 32,6 miljarder kronor.

Att öppningsku­rsen kom in på mer än 30 dollar över referenspr­iset anser Bornold pekar på hur svårt det är med den här typen av börsintrod­uktioner.

– Den mycket högre aktiekurse­n visar svårighete­n i att göra en direktnote­ring och det innebär att priset kommer svänga kraftigt framöver. Vi får se var det landar.

ÄVEN NÄTMÄKLARE­N Avanzas sparekonom Johanna Kull tror på kraftiga svängninga­r för Spotify-aktien.

– Snabbt efter öppningen föll aktien till 161 dollar så vi kan vänta oss kraftiga upp- och nedgångar under den resterande börsdagen, säger hon.

Att öppningsku­rsen var över 30 dollar högre än referenspr­iset är slående, fortsätter Kull.

– Det är otroligt högt jämfört med referenspr­iset. Ur aktieägarn­as perspektiv måste det här vara en fantastisk framgång.

Efter cirka fem timmars handel låg aktiekurse­n på drygt 155 dollar.

 ?? Bild: AP PHOTO/TT ?? UPPÅT. En banderoll med Spotifys logga prydde börshuset.
Bild: AP PHOTO/TT UPPÅT. En banderoll med Spotifys logga prydde börshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden