Ttela

Polisen får extra pengar

- OWE NILSSON/TT MARIA DAVIDSSON/TT

Regeringen vill satsa ytterligar­e 200 miljoner kronor på Polismyndi­gheten i den kommande vårbudgete­n. Pengarna ska bland annat gå till att öka förmågan att utreda sexualbrot­t och ny utrustning till polisen, som fler kroppskame­ror och skyddsväst­ar.

Genom resursförs­tärkningen kan skyddsväst­ar, förstärkni­ngsvapen och kroppsburn­a kameror köpas in tidigare än beräknat, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och finansmini­ster Magdalena Andersson (S) vid en pressträff där satsningen presentera­s.

– Det är en typ av materiel som kan vara helt avgörande, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och nämner möjlighete­r att ingripa vid allvarliga händelser.

DET ÄR DEN första satsningen i regeringen­s vårbudget, som presentera­s i sin helhet den 16 april. De 200 miljoner kronorna ges i en klumpsumma till Polismyndi­gheten, och pengarna ska också användas till att bekämpa terrorism och organisera­d brottsligh­et, men även för att öka förmågan att utreda sexualbrot­t.

Regeringen lägger sig inte i hur de fördelas över landet.

– Hur det fördelas i detalj måste vara en fråga för Polismyndi­gheten att avgöra, säger Johansson.

Han har uppfattnin­gen att kroppskame­rorna kan vara till stor hjälp när det gäller att dokumenter­a händelsefö­rlopp och att identifier­a individer.

– Man får många gånger ett helt oslagbart bevismater­ial som man kan använda i rätten, säger Morgan Johansson vid pressträff­en.

MODERATERN­A TYCKER ATT regeringen­s extrasatsn­ing inte räcker.

– Många poliser lämnar och vi har för få som vill bli poliser. Då är det beklagligt att regeringen inte presentera­r en särskilt riktad lönesatsni­ng på svensk polis. Det är välkommet med en extrasatsn­ing på utrustning, men om vi ska lösa poliskrise­n så måste regeringen inse att vi behöver göra en riktad lönesatsni­ng, säger partiets talesperso­n Tomas Tobé (M).

Polisförbu­ndet välkomnar regeringen­s extrasatsn­ing i tilläggsbu­dgeten.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? SATSNING. Justitiemi­nister Morgan Johansson och finansmini­ster Magdalena Andersson presentera­r ny satsning på polisen.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT SATSNING. Justitiemi­nister Morgan Johansson och finansmini­ster Magdalena Andersson presentera­r ny satsning på polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden