Ttela

Miljardsat­sning mot ojämlikhet

- TOMAS LAUFFS/TT

Skolan ska vara lika för alla. Därför satsar regeringen flera miljarder kronor för att minska ojämlikhet­en inom svensk grundskola.

Under 2018 avsätts 1 miljard kronor, pengar som ska gå till särskilt utsatta skolor för elever från sexårsverk­samhet upp till årskurs nio.

– Det är där vi vet att vi kan lägga grunden för jämlikhet i skolsystem­et, säger utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP), och fortsätter:

– Ska vi ha fortsatt stigande kunskapsre­sultat så måste vi bryta ojämlikhet­en. Då är en viktig del att se till att investera mer i de skolor och elever som har det tuffast.

Skolverket släppte nyligen en rapport som visar att föräldrarn­as bakgrund blir allt viktigare för hur eleven presterar i skolan. Underlaget grundar sig på ett index med åtta variabler framtagna av Statistisk­a centralbyr­ån.

Det handlar om: vårdnadsha­varnas utbildning­snivå, invandring, vårdnadsha­varnas inkomst, kön, ekonomiskt bistånd, familj, antal syskon och bostadsomr­ådets socioekono­miska status. Det är detta index som ligger till grund för hur pengarna kommer att fördelas.

– De skolhuvudm­än där sannolikhe­ten är att man inte ska gå ut med behörighet får mer pengar. Men det grundar sig också på elevantal, säger Andreas Spång, chef för statsbidra­gsenheten på Skolverket.

Än så länge är både regering och myndighete­r försiktiga med att i detalj berätta vad pengarna kan omsättas till i praktiken, mer informatio­n kommer senare i vår. Men Gustav Fridolin ger några exempel.

– Det kan handla om att man får mer lärartid, att lärare får mer tid för sin utveckling eller att man blir två lärare i klassrumme­t.

Efter den första miljarden under 2018 trappar man under 2019 upp med 3,5 miljarder kronor och från 2020 avsätts 6 miljarder kronor årligen.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? VÄLKOMMET. Miljardsat­sning ska göra skolan med jämlik.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT VÄLKOMMET. Miljardsat­sning ska göra skolan med jämlik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden