Ttela

R fortfarand­e

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Men det fanns krafter i samhället som vägrade att acceptera HD:S beslut: Arkansas guvernör Orval Faubus skickade nationalga­rdet till Little Rock Central High School för att hindra de svarta eleverna från att gå in.

RAY KARLMARK BERÄTTAR sakligt om besvikelse­n, rädslan och de vita lynchmobba­rna. Det var inte förrän hennes far skrev till president Dwight D Eisenhower och denne skickat elitsoldat­er för att eskortera eleverna in i skolan som utbildning­en blev verklighet.

När den första ur Little Rock Ninegruppe­n, Ernest Green, tog sin examen mötte Ray Karlmark Martin Luther King på mottagning­en.

– Han var en man med utstrålnin­g, en person man lyssnar på. För mig var hans främsta budskap att alla människor har lika betydelse, oavsett hudfärg, kön eller tro. Det behövs i dagens USA som är väldigt polarisera­t. Hur fick du reda på att Martin Luther King mördats?

– Jag hörde det när jag arbetade som matematike­r i Chicago. Jag minns att jag gick hem, höll andan och hoppades att det inte var sant.

Men det var sant. 1968 satte ett enda skott stopp för Martin Luther Kings livsgärnin­g. Gloria Ray Karlmark säger att mordet blev en påminnelse för henne om hur farlig hennes tillvaro som svart var – men också en sporre att fortsätta att kämpa för medborgerl­iga rättighete­r.

Och Ray Karlmark, vars farfar var slav i Missouri, tog examen i både matematik och kemi, gifte sig med en svensk man, blev patentinge­njör och redaktör och fick 1999 kongressen­s guldmedalj.

”För mig var hans främsta budskap att alla människor har lika betydelse, oavsett hudfärg, kön eller tro.”

RAY KARLMARK

FRÅN SVERIGE FÖLJER hon utveckling­en i sitt gamla hemland, nu senaste upploppen i Sacramento efter att en svart obeväpnad man skjutits ihjäl av polis och Never Againrörel­sen som kräver hårdare vapenlagar. Den sistnämnda engagerar en ny generation aktivister i USA, vars kamp går helt i linje med Martin Luther Kings filosofi om icke-våld.

– Jag har upplevt 50 år av framsteg som kvinna, som svart och när det gäller utbildning. Och ändå återstår så mycket att göra, så smycket att lära av doktor King, säger Ray Karlmark.

 ?? Bild: SAM MELHORN/TT ?? prästen Ralph Abernathy fotografer­ade i Memphis i Tennessee kort innan King sköts ihjäl i staden 1968.
Bild: SAM MELHORN/TT prästen Ralph Abernathy fotografer­ade i Memphis i Tennessee kort innan King sköts ihjäl i staden 1968.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden