Ttela

Regel kan porta Zlatan från VM

- TT

Zlatan Ibrahimovi­c i svenska Vm-truppen? Det verkar inte så. Den svenske anfallaren har blivit delägare i ett spelbolag – något som är förbjudet av Fifa. – Reglerna är klara och tydliga, säger Svenska fotbollför­bundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand.

Efter Zlatan Ibrahimovi­cs övergång till LA Galaxy och helgens succédebut – där 36-åringen som inhoppare både kvitterade med ett drömmål och avgjorde på övertid – har diskussion­en om en återkomst i svenska fotbollsla­ndslaget dykt upp.

Men oavsett vad förbundska­pten Janne Andersson och Ibrahimovi­c själva vill så kan ett sådant scenario vara omöjligt.

FÖRRA VECKAN offentligg­jordes det att Zlatan Ibrahimovi­c har gått in som delägare i ett spelbolag. Något som enligt Aftonblade­t , med internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifas etiska regelverk som källa, är förbjudet för någon som deltar i VM – oavsett om ägandet är aktivt eller passivt.

– Enligt Fifas regelverk och etiska kod får spelare som ska delta i VM inte ha ett direkt eller indirekt ägarskap i spelbolag. Det jag kan säga är att alla nationer och spelare måste förhålla sig till de här reglerna. Sedan vill jag inte ge mig in i olika spekulatio­ner kring olika spelare över huvud taget, säger förbundets generalsek­reterare Håkan Sjöstrand. Har ni någon kontakt med Fifa för att se exakt vad som gäller i Zlatans fall?

– Vi förhåller oss till reglerna. Andra spekulatio­ner vill jag inte göra.

DET ÄR I FIFAS ”Code of Ethics”, artikel 25, som spelbolags­frågan specificer­as. Där står att läsa att personer som berörs av den etiska koden förbjuds från att ta del av allt spel på matcher och att ”de är förbjudna från att äga delar av bolag, koncerner, organisati­oner och så vidare” som sköter spel på fotbollsma­tcher.

Håkan Sjöstrand är väldigt tydlig med att det är skillnad på den berörda Fifa-regeln och situatione­r där spelare gör reklam för ett bolag.

– Det är en helt annan frågeställ­ning och i de fallen är det något för nationsför­bunden själva att avgöra.

 ?? Bild: MATHILDA TENNYSDOTT­ER ?? ZLATAN IBRAHIMOVI­C.
Bild: MATHILDA TENNYSDOTT­ER ZLATAN IBRAHIMOVI­C.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden