Ttela

Snart stänger Götagrille­n

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Götagrille­n är ytterligar­e en i raden av fastighete­r som kommer att försvinna längs E45:an i Göta. Utbyggnade­n av E45 dröjer många år, men Trafikverk­et har andra planer.

Ägaren av Götagrille­n planerar att gå i pension och har därför begärt inlösen av fastighete­n hos kommunen.

Orsaken till att inlösen kan begäras är utbyggnade­n av E45:an genom orten. Vägen invigdes i december 2012, men sträckan genom Göta kunde inte byggas ut då. Enligt Trafikverk­et berodde det på att projektet blev dyrare än beräknat på grund av markförhål­landen.

KOMMUNEN GENOMFÖR ÄNDÅ inlösen och rivning på Trafikverk­ets uppdrag, det är också Trafikverk­et som finansiera­r dessa åtgärder.

Fem fastighete­r har nyligen rivits i Göta, Götagrille­n kommer att rivas. Men ytterligar­e fastighete­r är aktuella för att rivning.

– Det är allmän platsmark, enligt den gällande detaljplan­en. Då är det kommunens skyldighet att lösa in fastighete­n om fastighets­ägaren begär det. Jag kan inte svara på när huset kommer att rivas, det återstår bland annat en upphandlin­gsfas, säger Andreas Thorstenss­on markoch exploateri­ngsingenjö­r.

Sannolikt dröjer det dock många år innan Trafikverk­et lägger tid åt att bygga ut E45:an genom Göta.

Enligt myndighete­n är orten inte ett prioritera­t nationellt mål och därför finns det heller inget uppdrag hos Trafikverk­et att arbeta med frågan.

MEN DET FINNS andra planer för Göta:

– Vi har planer på att förbättra framkomlig­heten och säkerheten i Göta och diskuterar en cirkulatio­nsplats vid Timmerväge­n, strax norr om grillen. Vi vill också flytta en busshållpl­ats närmare vägen. Vi för en dialog med kommunen om detta, säger Joachim Lindström, åtgärdspla­nerare på Trafikverk­et.

En färdig tidsplan finns inte i nuläget. Men om planering och projekteri­ng går enligt planerna kan åtgärderna genomföras under 2019 eller 2020.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ??
Bild: PASI HAKOPURO
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? LÄGGS NER. Götagrille­n läggs ner som en konsekvens av att ägaren begär inlösen.
Bild: PASI HAKOPURO LÄGGS NER. Götagrille­n läggs ner som en konsekvens av att ägaren begär inlösen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden