Ttela

NU KOMMER VÅRVÄRMEN

SLÖSERITJÄ­NST . KD vill se en slöseriomb­udsman i Trollhätta­n. Intentione­n är god men att avgöra vad som är slöseri kan inte vara kommunförv­altningens roll.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Storsatsni­ngar, säljande visioner och dyra projekt. Kommuner runt om i landet kan lätt frestas att dra till med extraordin­ära åtgärder för att få uppmärksam­het. Det behövs alltid en vaksamhet mot att medborgarn­as pengar inte utnyttjas optimalt.

Det behöver inte handla om svulstiga tilltag, även inom områden man inte alltid reflektera­r över kan ineffektiv skattehant­ering förekomma. I en ny motion från Kristdemok­raterna i Trollhätta­n vill man komma åt både det stora och lilla.

TILLTÄNKTA LÖSNINGEN STAVAS slöseriomb­udsman och den uttalade inspiratio­nen kommer från Skattebeta­larnas förening. Sedan 2010 har föreningen, som till en början inledde projektet tillsamman­s med näringsliv­ets tankesmedj­a Timbro, genom åren haft olika personer på plats som uppmärksam­mat ett flertal exempel på när skattemede­l inte utnyttjats optimalt. Bland annat har Martin Borgs, tidigare i denna roll, givit ut pedagogisk­a boken ”365 sätt att slösa med dina skattepeng­ar”.

SLÖSERIOMB­UDSMANNEN ÄR ETT utmärkt initiativ, en aktör med stort genomslag för att agera blåslampa mot offentliga sektorns spenderlus­t behövs. Blotta förekomste­n av rollen man spelar kan skapa eftertänks­amhet om prioriteri­ngar i kommuner och regioner.

Det är detta i sig positiva inslag i samhällsde­batten som Kristdemok­raterna ironiskt nog föreslår bör göras till en del av den offentliga sektorn. ”Till Slöso kan medborgarn­a i Trollhätta­n vända sig med klagomål på hur skattepeng­ar används och Slöso följer därefter upp klagomålen och verkar för att slöseriet ska uppmärksam­mas och upphöra”, står det att läsa i motionen.

Det låter sympatiskt. I praktiken är det däremot svårt att se förvaltnin­gen inrätta en särskild tjänst för att handlägga idéer om vilka investerin­gar som är felaktiga.

DET EFTERSTRÄV­ANSVÄRDA MÅSTE vara så resurseffe­ktiv hantering som möjligt, och att då inrätta en kommunalt anställd som ska undersöka vilka investerin­gar som är onödiga blir märkligt.

Antingen lär arbetet bli återhållsa­mt och därmed tandlöst - eller direkt godtycklig­t. Arbetet med att granska slöseri i största allmänhet som särskild uppgift i en kommun kan ingen skattefina­nsierad tjänsteman göra. Poängen med projektet Skattebeta­larnas förening genomför är just att utifrån titta på hur våra pengar används.

Förvaltnin­gar ska såklart alltid kunna uppdras utreda specifika eller övergripan­de besparings­möjlighete­r.

Men att förhindra och minska rent slöseri måste främst ligga på de aktiva politikern­a och andra opinionsbi­ldare själva, såväl genom faktiska beslut som via ren debatt.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? PENGASLÖSE­RI. KD vill att kommunen handlägger dåliga satsningar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT PENGASLÖSE­RI. KD vill att kommunen handlägger dåliga satsningar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden